Hot!

Piranha

Piranha

Piranha’s zijn Zuid-Amerikaanse vissen met vlijmscherpe tanden en een reputatie voor het voeden van waanzin. In feite betekent piranha “tandvis” in de Braziliaanse taal van het Tupi-volk. Niet alle piranha-soorten hebben echter een voorkeur voor bloed; sommige zijn vegetarisch.

Veel verschillende vissen worden “piranha” genoemd, maar het aantal soorten is een kwestie van discussie, volgens Piranha-Info. “Nieuwe niet-geïdentificeerde soorten, regionale variëteiten en kleurvormen worden ontdekt en nieuwe en / of bijgewerkte onderzoeksgegevens, worden op vrij regelmatige basis gepubliceerd”, aldus de website. Op basis van de huidige gegevens zijn er tussen de 40 en 60 verschillende soorten piranha in 12 verschillende wetenschappelijke families. Twee soorten, Pygocentrus en Serrasalmus, zijn populair als aquariumvissen, volgens Piranha-Info. De meest bekende soort is Pygocentrus natterei, de roodbuikige piranha.

Grootte Piranha

De meeste piranha’s worden niet groter dan 2 voet (60 centimeter) lang. Bijvoorbeeld, de roodbuikige piranha en de piriraha piranha worden ongeveer 20 inch (51 cm) lang, terwijl de zwarte vlek piranha tot ongeveer 11 inch (28 cm) groeit, volgens FishBase.
Leef omgeving

Alle piranha’s leven in Zuid-Amerika in rivieren en meren, en 20 verschillende soorten worden gevonden in de Amazone, volgens Encyclopedia Britannica.
Sommige piranha’s zijn over de hele wereld gevonden, maar dit wordt verondersteld om huisdieren te zijn die in waterwegen vrijkwamen. In sommige Amerikaanse staten is het illegaal om piranha’s te vervoeren, kopen, bezitten of verkopen; andere staten hebben vergunningen nodig, volgens de Oregon Piranha Exotic Fish Exhibit.

Dieet Piranha

De meeste piranha’s krijgen een slechte rap als angstaanjagende roofdieren die elk vlees dat zich in zijn wateren durft onderdompelen, zal verscheuren. Dit is eigenlijk niet waar. Sommige piranha’s zijn alleseters en eten meer zaden dan vlees, volgens Smithsonian magazine. Sommige soorten zijn vegetarisch. Een soort ontdekt in 2013, Tometes camunani, bijvoorbeeld, leeft op rivierkruid, volgens Smithsonian. Anderen soorten eten garnalen, schaaldieren, wormen, aas en andere vissen. Aanvallen op mensen zijn zeer zeldzaam.
De roodbuikachtige piranha wordt volgens het Animal Diversity Web beschouwd als een van de gevaarlijkere en agressievere soorten piranha. Over het algemeen, wanneer pirannha’s met een rode buik normaal worden gevoed, spreidt de vis zich uit en zal een verkenner aangeven wanneer een voedselbron wordt gevonden. Wanneer gewaarschuwd, zijn piranha’s erg ordelijk. Sommige vissen nemen een hap en gaan dan opzij zodat een andere vis kan bijten. Slechts een piranha met een rode buik kan ongeveer 2,46 gram per dag eten, of ongeveer een achtste van de lichaamsmassa, volgens het Smithsonian.
Wimpel piranha’s (Catoprion mento) zijn erg stiekem. Er is waargenomen dat ze heel snel naar een doelwit zwemmen en hard bijten terwijl ze botsen. Ze zullen stukjes vinnen en schubben van andere vissen afsnijden om te overleven, volgens Seriously Fish.

Bevruchting en Nakomelingen

Vrouwelijke piranha’s leggen duizenden eieren tegelijk in het zand onder de waterbron waar ze wonen. De roodbuikachtige piranha-vrouw legt haar eieren bijvoorbeeld in een nest dat door haar partner is gegraven.
Nadat het mannetje de eieren bevrucht, hechten ze zich aan planten op de bodem van de waterbron en komen binnen enkele dagen uit. Piranha’s leven maximaal acht jaar.

Tags:

Leave a comment