Hot!

Pepernoten

Pepernoten

Hoofdlijk gekruid met gember, kaneel, witte peper, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat, met een vleugje melasse, is de oorsprong van deze traditionele lekkernijen nauw verbonden met de geschiedenis van Nederland. De Nederlanders controleerden de kruidenhandel met het Oosten in de 17e eeuw, waardoor het gebruik van kruiden toegankelijker werd voor gewone Nederlanders. Specerijen waren echter nog steeds duur, daarom was hun gebruik gereserveerd voor de feestdagen.  Hoe de naam van een klassiek Nederlands Sinterklaas-koekje zoals kruidnoten vertalen? We hebben “pepernoten” gebruikt, maar het is ook de naam van een commercieel koekje dat niet dezelfde bedwelmende kruidenmix heeft. Geef de naam op, probeer deze koekjes in peperkoekstijl. Onze beproefde zelfgemaakte versie is zoveel beter dan wat je in een winkel kunt kopen, vooral als je gewaagd genoeg bent om je eigen kruidenmix te mixen, wat belachelijk gemakkelijk is en het echt je eigen mix maakt.

Hoe het te maken?

Meng in een grote mengkom alle ingrediënten (behalve het eiwit) en kneed goed. U kunt hier een mixer met een deeghaakbevestiging gebruiken. Je zou in staat moeten zijn om het deeg in een bal te vormen zonder dat het aan je handen kleeft. Bedek het deeg met plasticfolie en leg een uur apart. zodat de specerijen hun magie kunnen bewerken.  Verwarm de oven voor op 347 graden Fahrenheit (175 graden Celsius).  Vet een bakplaat of lijn in met bakpapier.  Maak je handen nat en rol kleine deegbolletjes (ongeveer 12 mm). Plaats de deegballen op het bakplaat. Druk met je duim voorzichtig op elke bal om iets af te vlakken. Bestrijk ze met eiwit. Bak ongeveer 20 minuten, of tot de koekjes opzwellen en een iets donkerdere tint bruin worden. Laat afkoelen.

Tips:

Basterdsuiker is een typisch Nederlands product. Het wordt vervaardigd door toevoeging van invertsuiker en andere ingrediënten aan fijne witte geraffineerde suiker. Dit mengsel helpt bepaalde structuurstructuren te bereiken en houdt gebakken producten vochtig. Er zijn drie varianten, wit, bruin en donkerbruin, genaamd witte basterdsuiker, (licht) bruine basterdsuiker of gele basterdsuiker en donkerbruine basterdsuiker. Het is overal verkrijgbaar bij Nederlandse supermarkten en sommige Nederlandse boodschappen op internet. Ik heb goede resultaten gehad door de donkerbruine basterdsuiker in dit recept te vervangen door pure rietsuiker (demerera).  Je kunt online kleine zakjes speculaaskruiden bestellen (ook wel speculaaskruiden genoemd). Maar je kunt pompoenpasta-specerijen gemakkelijk vervangen. Je kunt ook je eigen speculaaskruiden maken, waarmee je echt dingen kunt aanpassen aan je smaak – iets meer kaneel, of iets minder kardemom – wat je maar wilt.  Kruidnoten is een geweldig cadeau. Stop het in wat cellofaan en knoop het vast met een lint.

Wist je dat?

Sinterklaas-lekkernijen, zoals kruidnoten, pepernoten en verschillende soorten snoep staan bekend als strooigoed, omdat ze traditioneel worden bezaaid en gretig worden opgepikt door kinderen. Het naaien suggereert vruchtbaarheid, zoals een boer die zijn zaad zaait, en de praktijk is vermoedelijk gekoppeld aan meer oude Germaanse vruchtbaarheidsrituelen die hier worden beoefend, waarbij kinderen de levende symbolen van vruchtbaarheid zijn.  Kruidnoten worden vaak ten onrechte pepernoten genoemd, wat eigenlijk een beetje taai, ruskachtig anijs en honingkoekjes zijn.  Traditionele kruidnoten blijven populair, maar er zijn ook nieuwe variaties, zoals astruffle kruidnoten, met chocolade bedekte kruidnoten en met yoghurt bedekte kruidnoten.

Tags:

Leave a comment