Hot!

Pasen

Pasen

 

Wereldwijze traditie

Pasen is een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat Jezus Christus aan het kruis gestorven is en na drie dagen uit de dood opgestaan is. Het is als ware een wereldwijde traditie in de lente waarbij de paashaas en de eieren bij komen kijken. Vaak maken mensen met Pasen gebruik van het zogezegde paasontbijt en de kinderen gaan eieren schilderen. Eieren worden door de paashaas verstopt waarna de kinderen deze moeten gaan zoeken. Vaak gaat het hier dan ook om de bekende chocolade paaseieren. Iedereen doet eraan mee en Pasen valt dan ook elk jaar op een andere dag en op die dagen ben je dan ook vrij.

De paashaas

Bij Pasen komt de paashaas bij kijken en dan is ook de vraag; wie is dit gedane aanname en waarom? De paashaas is ontstaan uit commerciële bedoelingen, tevens zit er ook meer achter. Het paashaas verhaal is gebaseerd op de eeuwenoude mythologie van de Germanen, die zich verspreidde over de zeeën. De godin van de lente genaamd Ostara kwam in dit seizoen een vogeltje tegen die zwaargewond was. Ze maakte zich zorgen, maar het leven was zo goed als weggevaagd. Om het diertje te redden veranderde ze hem in een haas. De haas bleef eieren leggen en de reden daarvan was dat hij zich deels nog als het vogeltje gedroeg. Een ander verhaal is dat de haas eieren gaf aan de godin als dank voor de redding en dit gebeurde elke lente in het begin ervan.

De kleur geel

Wanneer de Pasen in opkomst is zie je voornamelijk de kleur geel in de winkels. Deze kleur hebben voornamelijk de producten zoals onder anderen de kuikentjes en bloemetjes. Maar waar komt de kleur geel vandaan? Geel staat in feite voor een nieuw begin en rond Pasen staat dit voor verschillende dingen. Hierbij kan je denken aan de zon want in de lente begint die weer te schijnen en het is de tijd dat de bloemen weer volop in de bloei komen te staan. De gele narcis is daarom dan ook de echte paasbloem die tevens ook genoemd wordt naar de paaslelie.

De paaseitjes

Rond de jaren 300 was kippen houden al normaal. De meeste Christenen en katholieken begonnen met vasten na de carnaval op een woensdag. Tijdens deze periode bleven de kippen natuurlijk doorgaan met het leggen van eitjes. Wanneer het vasten weer over was en de mensen weer mochten eten waren er dus volop eieren. Een paar jaar later, toen de bevolking met elkaar ging onderscheiden begonnen de rijken te experimenteren en goten hierbij chocolade in de eierhulsen. De normale eieren werden dan ook weggelegd voor armen. Dit was dan ook het begin van volks competities. Hierbij ging het om wie het mooiste ei kon gieten.

Tags:

Leave a comment