Hot!

Parijs

Parijs

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. In Parijs heerst de democratie en is er dus en parlement. Een telling geeft aan dat er in 2014 ongeveer 2 miljoen inwoners waren. Dat is behoorlijk veel. Zo heeft bijvoorbeeld Amsterdam ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Parijs is verdeeld in verschillende arrondissementen. De arrondissementen zijn een soort vaan wijken waarin de stand is onderverdeeld. Parijs is onderverdeeld in 20 verschillende arrondissementen. Elk arrondissement telt ongeveer 100.000 inwoners. Zo heb je armen en natuurlijk welvarende wijken in de stad zitten. De oppervlakte van parijs is ongeveer 100.000 km2. De stad ligt om een belangrijke rivier heen; de Seine. De stad is rond het begin van de christelijke jaartelling ontstaan. Parijs staat vooral bekend om zijn beruchte gevoel van kunst en cultuur, dit was vroeger ook al het geval. Dit komt namelijk doordat Parijs een soort kruispunt was voor verschillende soorten handelsroutes. Tegenwoordig is Parijs en druk bezochte stad door toeristen, zo heb je allerlei verschillende soorten toeristische attracties, denk aan de erotische dans show in Parijs en de winkelstraten etc.

Klimaat in Parijs

Het klimaat in Parijs is aardig aanneembaar. Parijs heeft namelijk een zeeklimaat, dat houdt in dat het in de winter niet erg koud is en in de zomer niet erg warm. Ongeveer net als Nederland maar toch net een tikkeltje warmer. De gemiddelde temperatuur, gemeten over de afgelopen 3 jaar, is 17 graden Celsius. In de winter wordt het ongeveer een graadje of 5 en in de zomer `kan het zo wel 25 graden worden. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Parijs is 40 graden! Daarentegen de laagste temperatuur ooit gemeten in Parijs is -24 graden, ongelofelijk.

Geschiedenis

Wetenschappers denken dat het gebied waar parijs nu ligt al bewoond werd ongeveer 11.000 v. Chr. Wetenschapper weten wel dat dat het gebied zeker bewoond was ongeveer 4000 v. Chr. Een aantal decennia geleden zijn er sporen gevonden van ongeveer 6000 jaar oud, van een bewoner langs de seine. In 50 v. Chr. Veroverde Julius Caesar het vroegere Parijs, zo heeft hij de stad een andere naam gegeven maar toen de galliers de stad weer veroverde hebben zij de stad weer vernoemd naar zijn oude naam; namelijk Parijs. In de middeleeuwen werd Parijs de hoofdstad van het Franse rijk onder leiding van Clovis. Verder werd er in de 8e eeuw voor het eerst een kerk gebouwd aan de andere kant van de Seine. Zo hadden zij een stuk van de rivier totaal in hun greep. Tegenwoordig is Parijs een stad die bekend staat om cultuur, mode en kunst. Helaas is de afgelopen maanden Parijs een gevaarlijke stad geworden doordat er terroristen de stad terroriseren.

Architectuur

Parijs heeft hele mooie gebouwen staan. Het bekendste en toch wel het gezicht van Parijs is natuurlijk de Eiffeltoren. Dat is een bouwwerk dat meer dan 300 meter hoog is. Wat wel opvallend is, is dat er weinig wolkenkrabbers zijn hoewel de ruimte wel schaars is in Parijs. Vergeleken met de andere grote steden van Frankrijk zijn er wel wolkenkrabbers in Lyon bijvoorbeeld en weinig in Parijs.

Tags:

Leave a comment