Hot!

Paprika kweken

Paprika kweken

Paprika dat ook wel de plant Capsicum annuum heet. de paprika komt van oorsprong uit het Midden-Amerika. Door de Spanjaarden zijn de paprika gebracht naar Europa rond 1500. Na de landen Portugal en Spanje was Italië het eerst land waar de paprika gewaardeerd werd als een cultuurgewas. Het woord “paprika” kom uit de Hongaarse taal. Al is de paprika een erg belangrijke rol in de keuken van Hongarije, de paprika kwam best wel laat in het land pas in het begin van de 20e eeuw werd de paprika erg populair.

Soorten paprika

Er zijn verschillende soorten paprika’s die gekweekt kunnen worden, zoals de blok paprika en de puntpaprika. De punt paprika en de blok paprika bestaan uit verschillende kleuren en maten, zo is dat ook de Spaanse peper. Beide pepers zijn 1 van de bekendste soorten uit de capsicum familie.
De zaden van deze paprika’s zijn verkrijgbaar in tuincentra of de zaden van de gebruikte paprika van het avondeten, je moet de zaden goed afspoelen en laten drogen.

Het voorzaaien

Aangezien de paprika’s en pepers hele lange periode nodig hebben om op te kweken, dan kun je het best in de maand februari beginnen met het voorzaaien in plastic bekers of speciale kweekbakken.

Buiten

Rond de maand mei of het einde van mei, de tijd wanneer het lekker warm wordt dan mogen de paprika planten naar buiten en daar weer verder groeien. Ze de planten op een plek waar er veel zon kom in een volle grond.

Paprika bewaren

De paprika’s die volwassen zijn, hebben een groene of rode kleur en hebben een dik vruchtvlees. Deze paprika’s kan je erg lang bewaren in de koelkast. De paprika bewaren kan ook op koele plekken, maar je moet wel ervoor zorgen dat de paprika wordt gewikkeld met papier door dit te doen voorkom je vochtverlies. De paprika’s kunnen bewaard worden bij een plek met de temperatuur van 10 tot 13 graden Celsius. De groene paprika’s verkleuren niet naar rood, maar ze veranderen naar oranje (dan is het volledig rijp). Dit betekent niet dat de kwaliteit van de paprika veranderd.

Voedingswaarde

De paprika bevat allerlei voedingswaarde. Het volgende zit in de paprika:

  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine B6
  • Vitamine K
  • Bètacaroteen
  • Foliumzuur
  • Vezels
  • Mangaan

Het immuunsysteem wordt gestimuleerd door de paprika en de paprika zorgt ervoor dat de hyu zich sneller kan herstellen. dit gebeurt door de combinatie van vitaminen en mineralen.

Tags:

Leave a comment