Hot!

Moskou

Moskou

Moskou is de hoofdstad van Rusland. 11,5 miljoen mensen wonen daar (sinds 1 oktober 2010), het is dus de grootste stad van Europa. Het is ook de zevende grootste stad ter wereld. Moskou is een belangrijk politiek, cultureel, economisch, religieus, financieel en transportcentrum. Het is een mondiale stad, belangrijk in de economische infrastructuur van de regio. Moskou werd gesticht door prins Yuri Dolgoruki in 1147.

Het midden van de stad is een oude ommuurde stad die het Kremlin wordt genoemd. Er zijn belangrijke overheidsgebouwen, musea en kerken in het Kremlin. Veel van de gebouwen in Moskou, zoals de St. Basil’s Cathedral en de Spasskaya-toren, zijn erg mooi en beroemd. Er zijn ook moderne gebouwen. De vele kunstgalerijen hebben grote collecties.Moskou heeft veel wetenschappelijke en educatieve gebouwen, evenals enkele sportcomplexen gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van 1980. Transport omvat vier internationale luchthavens, negen spoorwegstations en het op één na drukste (na Tokyo) metrosysteem ter wereld, dat beroemd is om zijn kunstwerken.In de loop van de tijd heeft de stad verschillende bijnamen verdiend, de meeste refererend aan zijn status bij uitstek in de natie: The Third Rome, Whitestone, The First Throne, The Forty Forties, The Port of five seas.

Een persoon uit Moskou wordt een Moskoviet in het Engels of een Moskvich in het Russisch genoemd.

De ligging van Moskou

Het is langs de Moskva-rivier in de Moskva Oblast, in het Europese deel van Rusland. Moskou zit in het midden van drie delen van de aardkorst. Het was ooit de hoofdstad van de Sovjet-Unie (1918-1991), het Russische rijk, het Tsardom van Rusland en het Groothertogdom Moskou (1480-1703). Het is de plek van het Kremlin van Moskou, een van de werelderfgoedlocaties in de stad, de thuisbasis van de president van Rusland. Het Russische parlement (de Doema en de Federatieraad van Rusland en de Russische regering zitten ook in Moskou.

Economie Moskou

Moskou heeft een grote economische infrastructuur. Het is de thuisbasis van de meeste miljardairs ter wereld. In 2008 werd Moskou voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot ’s werelds duurste stad voor niet-Russische werknemers. In 2009 ging Moskou echter naar de derde plaats nadat Tokio en Osaka als eerste en tweede kwamen.

Geschiedenis Moskou

De stad is genoemd naar de rivier wat “de stad naast de rivier de Moskva”. Het begin van de naam is niet bekend, maar sommige mensen hebben een paar ideeën. Een daarvan is dat de naam kan zijn van een zeer oude Finnische taal, waarin het “donker” en “bewolkt” betekent. De eerste Russische verwijzing naar Moskou is vanaf 1147 toen Yuri Dolgoruki de prins van Novgorod-Severski (Noord-Novgorod) opriep om “naar mij toe te komen, broeder, naar Moskou”.

Negen jaar later, in 1156, beval prins Yuri Dolgoruki de bouw van een houten muur, die vele malen moest worden vernieuwd, om rond de groeiende stad te gaan. Na de aanslag van 1237-1238, toen de Mongolen de stad op de grond verbrandden en de daar wonende bevolking vermoordden, groeide Moskou terug en werd het in 1327 de hoofdstad van het vorstendom Vladimir-Suzdal (een hoeveelheid land geregeerd door een prins). De goede plek aan het begin van de Wolga hielp de stad langzaam groter en groter worden. Moskou werd vele jaren een vreedzaam en rijk vorstendom, bekend als het Groothertogdom Moskou, en een groot aantal mensen uit heel Rusland verhuisde daarheen.

Tags:

Leave a comment