Hot!

Moestuin

Moestuin

Zon, lucht en licht dat heb je als eerst nodig om een moestuin aan te maken natuurlijk hebben we al die 3 in nederland hier. Je moet wel voor een goede plek zoeken om je, een plek waar zoveel mogelijk zon op schijnt, voor minimaal 6-8 uur, want meeste groenten en fruit zijn zonaanbidders. Zoek ook een plek waar weinig wind op komt wind is niet al te slecht maar liever niet in het open dat er veel wind op kan waaien.

Klein maar lekker fijn

Je hebt niet al te veel ruimte nodig om je groenten of kruiden te verbouwen. Je kan al een moestuin maken op een vierkante meter.

Grond?

Je kan liever zand, klei of veengrond gebruiken. Hoe weet jij nou welke soort je tuin nodig heeft. Pak een handvol grond en knijp er even in, als het makkelijk uit elkaar gaat heb je een zanderige grond, kan je er rolletjes van maken? Dan is het klei. Veengrond is tussen die twee en het is zwart of bruin van kleur.
Begin met je moestuin in het voorjaar. Maakt niet uit wat je legt zaadjes of jonge plantjes. Enige verschil is dat jonge plantjes sneller groeien dan zaadjes. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een moestuin aan te leggen?

 • Stukje grond in je tuin, een goed wind free plek met een minimaal 6-8 uur zon
 • Biologische grond voor moestuin
 • Fruit- groente- en kruidenzaden of plantjes
 • Gereedschappen
 1. Een shovel om de grond eruit te halen.
 2. Een hak om onkruid mee te verwijderen.
 3. Een tuinslang of een gieter om je planten water te geven en moestuin.
 4. Een schepje om zaadjes of plantje te kunnen planten
 • Handschoenen voor je tuin

Moestuin aanleggen

 1. Kies een zonnige plek
 2. Schud de grond door de grond eruit te halen en er weer in te doen
 3. Plaats een handje van de zaadjes of plaatjes op de juiste spot
 4. Je moet het wel regelmatig onderhouden, water geven. En dode planten eruit te halen

Bestrijdingsmiddelen

U kunt milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen kopen als het gloeit van de slangen of andere beestjes die je niet wilt.
Luizen moet je gewoon je tuin gezond houden en regelmatig schonen en er komen dan geen luizen daar. Je moet ook overbemesting in je tuin voorkomen want mest vergroot de kans op extra luizen. Er zijn kruiden en plants waar luizen niet zo dol op zijn, zoals dille, lavendel, salie uien en knoflook. Maar als je ze nogsteeds hebt kan je Spruzit-R dit bestrijd die luizen wel.
En als je slakken wilt bestrijden dan moet je bladafval regelmatig uit de moestuin halen want slakken zijn dol op bladeren het is hun favoriete maaltijd.

Klaarmaken voor winter?

Je moet dan alle afval en plantrestjes weghalen en gooi ze op een composthoop, en spuit het vol met water wanneer het droog is geweest en voor dat het gaat vriezen.
Hierdoor word de grond vruchtbaarder en voedingsstoffen goed bewaard.
Wees altijd goed voorbereid geef je plantjes water en enjoy ur vegetables.

Tags:

Leave a comment