Hot!

Melanzane

Melanzane

Melanzane ook wel bekend als Parmigiana en Parmigiana di Melanzane en soms ook nog wel eens Melanzane alla Parmagiana. Deze andere benamingen worden vooral of eigenlijk uitsluitend gebruikt in Italië waar het gerecht overigens vandaan komt. De Engelse noemen dit gerecht ook wel Eggplant Parmesan. Dit Italiaans gerecht word bereid met gefrituurde aubergine als vulling met daar boven op laagjes met kaas en tomatensaus, wat daarna gebakken word(meestal in een oven). Melanzane gemaakt met een aubergine vulling is als eerst ontstaan met de Melanzane varianten en is nog steeds een hele unieke Italiaanse versie die daar veel word geserveerd.

Herkomst van Melanzane

De oorspronkelijke herkomst van dit gerecht is natuurlijk vanuit Italië en is gerucht om uit de zuidelijke regio’s van Campania en Sicilië te komen. Er zijn ook andere variaties van dit gerecht zoals met kip, kalfsvlees of eigenlijk elke ander vleeswaar of groente vulling. Deze variaties vind je natuurlijk meestal in andere delen van Italië waar mensen hun eigen draai hebben gegeven aan dit gerecht.

Bereiding van het gerecht Melanzane

Dit gerecht bestaat uit eigenlijk hele simpele ingrediënten, simpele stappen en ook niet zo heel veel gerechten. De ingrediënten die nodig zijn voor dit gericht zijn namelijk gesneden aubergine, een pan die is geolied, (verse) tomatensaus en kaas. De gesneden aubergines worden op de bodem neer gelegd en worden gelaagd met de tomatensaus en wordt daarna gebakken in de oven. Er zijn ook andere variaties op deze traditionele Melanzane uit Italië en dat is namelijk eerst de aubergines dopen in geklutste eieren en daarna gedoopt in bloem of broodkruimels voordat ze gefrituurd worden. Ook gebruiken sommige mensen liever hard geraspte kazen zoals Parmigiano voor een mooie structuur van hun Melanzane terwijl ander mensen juist zacht gesmolten kaas nemen zoals de mozzarella. En natuurlijk heb je ook de mensen die het niet uit maakt wat voor kaas ze gebruiken en alle soorten kazen maar bij elkaar gooien wat het gerecht eigenlijk niet heel erg aantast aangezien het toch allemaal kaas is en goed in blend met de andere smaken zoals de aubergine en tomatensaus.

Internationale variaties van het gerecht Melanzane

Variaties van de Melanzane die broodkruimels, vlees schnitzels zoals kalfsvlees en kip bevatten is zeer populair in de landen waar de Italianen veel naar zijn geëmigreerd. In de Verenigde Staten en Canada worden de variaties kalfsvlees Melanzane en kip Melanzane vaak geserveerd als een voorgerecht en soms ook wel eens geserveerd als een sub sandwich. Dit gerecht is ook zeer populair als een bijgerecht of boven op de pasta. Soms worden er ook wel eens in blokjes gesneden uien en groen paprika’s toegevoegd. Kalfsvlees of kip Melanzane is een veel voorkomend gerecht in Australië en Argentinië. In deze twee landen worden ze vaak geserveerd met een salade of patat. En in Australië zijn er zelfs variaties met toppings/vullingen, deze vullingen zijn ook wel gesneden ham en andere vleeswaren. In Argentinië en andere buurlanden in Zuid-Amerika gebruiken kip als vulling gelaagd met ham en is meestal geserveerd met Franse frietjes.

Tags:

Leave a comment