Hot!

McDonalds

McDonalds

Amerikaanse fastfoodketen die een van de grootste ter wereld is, bekend om zijn hamburgers. Het hoofdkantoor is te vinden in Oak Brook, Illinois.

Het eerste McDonald’s-restaurant werd in 1948 opgericht door de broers Maurice en Richard McDonald in San Bernardino, Californië. Ze kochten apparaten voor hun kleine hamburgerrestaurant van verkoper Ray Kroc, die geïntrigeerd was door hun behoefte aan acht mout- en schudmixers. Toen Kroc de broers in 1954 bezocht om te zien hoe een klein winkeltje zoveel melkschokken kon verkopen, ontdekte hij een eenvoudig, efficiënt formaat dat de broers in staat stelde enorme hoeveelheden voedsel tegen lage prijzen te produceren. Een eenvoudige hamburger kost 15 cent, ongeveer de helft van de prijs die in rekening wordt gebracht door concurrerende restaurants. De zelfbedieningssteller elimineerde de behoefte aan obers en serveersters. Klanten kregen hun eten snel, omdat hamburgers van tevoren gekookt werden, ingepakt en opgewarmd onder warmtelampen.

Op 15 april 1955 opende hij de eerste McDonald’s-franchise in Des Plaines, Illinois, en in datzelfde jaar kwam hij met de McDonald’s Corporation en uiteindelijk kocht hij de McDonalds broers in 1961. Het aantal McDonald’s zou de top 1000 bereiken. Gestimuleerd door gestage groei, begon de aandelenhandel in 1965 publiek te worden.

De keten breidde zowel in eigen land als internationaal uit, uitgebreid tot Canada in 1967, bereikte in 1988 een totaal van 10.000 restaurants en exploiteerde meer dan 35.000 verkooppunten in meer dan 100 landen aan het begin van de 21e eeuw. De groei was zo snel in de jaren negentig dat er om de vijf uur ergens anders in de wereld een nieuwe McDonald’s werd geopend. Het werd effectief het populairste familierestaurant, met de nadruk op betaalbaar eten, plezier en smaken die zowel kinderen als volwassenen aanspraken.

In de late 20e eeuw ging McDonald’s verder dan de hamburgerbusiness door Chipotle Mexican Grill (1998), Donatos Pizza (1999) en Boston Market (2000) in de Verenigde Staten over te nemen, en in het Verenigd Koninkrijk kocht McDonald’s Aroma Café (1999) en een interesse in Pret A Manger (2001), een keten van broodjesrestaurants. Eind 2008 had McDonald’s echter geen eigendom meer van of had een belang in een van deze bedrijven, maar concentreerde zich op zijn eigen merk.

McDonald’s was actief in liefdadigheidswerk. In 1974 voegde het zich bij Philadelphia Eagles football-speler Fred Hill, wiens dochter de diagnose leukemie had, bij de oprichting van het Ronald McDonald Huis in Philadelphia. De residentie liet gezinnen in de buurt van het ziekenhuis wonen waar hun kinderen werden behandeld. Aan het begin van de 21e eeuw bestonden er meer dan 360 van dergelijke huizen over de hele wereld. De Ronald McDonald House Charities (opgericht in 1987) ondersteunt ook verschillende andere inspanningen.

Tags:

Leave a comment