Hot!

Mantis

Mantis

De mantis. Een bekend insect in Nederland en buitenland. De mantis wordt ook wel de bidsprinkhaan genoemd. De naam bidsprinkhaan komt omdat de sprinkhaan in een soort bid stand staat. Voorover gebogen met de pootjes gevouwen naar binnen. De Mantis is een soort van de sprinkhanen. Sprinkhanen zijn dieren die leven op planten en in bomen. De mantis kom overal in Nederland voor. Maar deze sprinkhaan komt het meeste voor in tropische gebieden zoals in de jungle van Brazilië. De bidsprinkhaan is een bekende sprinkhaan. Je kunt deze sprinkhaan herkennen aan zijn typische uiterlijk met 2 lange poten achter het lijf, 2 grote lange voelsprieten en 2 kleine pootjes voorop. Ook kun je deze sprinkhaan herkennen aan zijn vierkante kop. De sprinkhaan kan zich zelf voortplanten door middel van kleine eitjes. Als een sprinkhaan wordt geboren dan lijkt deze al heel erg op een volwassen sprinkhaan. De sprinkhanen groeien niet et hun eigen lichaam, maar ze vervellen. Dus ze verlaten hun oude lichaam en komen weer in een iets groter lichaam terecht.

Gewicht en lengte

De mantis ( ook wel de bidsprinkhaan genoemd) is een hele kleine sprinkhaan. Bijna ieder insect is klein dus deze ook. De sprinkhaan kan maximaal ongeveer 25 centimeter groot worden. De meeste sprinkhanen die redden dit niet in verband met hun leef omgeving. Maar in de diepe tropische wouden kunnen de insecten optimaal leven en worden ze dus veel groter. De gemiddelde lengte van een bidsprinkhaan is ongeveer tussen de 10 en de 15 centimeter.

Dieet mantis

Veel mensen willen graag weten wat een sprinkhaan nou precies eet. De bidsprinkhaan gebruikt een speciale tactiek. De sprinkhaan gaan doodstil zitten op verschillende plekken. Als er dan iets of iemand voor bij loopt valt hij aan. Dit doet de sprinkhaan alleen maar als hij echt honger heeft. De sprinkhaan eet verschillende dingen zoals bijen, hommels, muggen, vliegjes en andere sprinkhanen. Een grote bidsprinkhaan kan wel grotere prooien aan. Z’n sprinkhaan eet bijvoorbeeld kleine kikkers of soms wel mini hagedissen. Als het moet kan de sprinkhaan wel een prooi aan die ongeveer de helft groter is dan hij zelf. En de sprinkhaan kan zelfs met zijn ene poot de prooi bij zich houden en met zijn andere poot nog een prooi vangen.

Natuurlijke vijanden mantis

De bidsprinkhaan heeft meerdere vijanden. De meeste soorten die de sprinkhaan bedreigen zijn de veldmuizen, vleermuizen, de vogels en de kameleons. De bidsprinkhaan heeft een bepaalde techniek om zo min mogelijk op te vallen bij deze diersoorten. Het belangrijkste van zijn techniek is de camouflage. Doordat de sprinkhaan gifgroen is en het doodstil zit kan hij zijn vijand enorm misleiden als hij op een groen blad zit. Door hun speciale achterpoten kan deze sprinkhaan gaan lopen zonder dat je de poten ziet bewegen. Het lijkt er dan op dat de wind de sprinkhaan wegblaast. Ook de mensen houden van deze sprinkhanen. Ze worden heel vaak gebruikt als voedsel voor huisdieren en ze kunnen ook zelf als huisdier worden gebruikt. In een grote glazen bak met planten en een laag aarde kunnen de sprinkhanen leven.

Tags:

Leave a comment