Hot!

Likdoorn

Likdoorn

Likdoorn staat ook wel bekend als clavus in de medische wereld. Likdoorn is een opvallende ophoping van gevormde eelt door dode huid. Deze ophoping ontstaat meestal bij dunne of kale plekken op de huid. Het meest voorkomende plek van de likdoorn vorming is op de rugzijde van de tenen of vingers. Likdoornen kunnen zich soms ook vormen op dikkere delen van de hand palmen of de bodem van de voet. Likdorens kunnen ook gevormd worden worden door het wrijven van de huid dat natuurlijk eelt veroorzaakt en soms nog wel eens kan uitgroeien tot een pijnlijke plek wat ook wel dus bekend staat als een likdoorn.

Tekenen en symptonen

Het harde stukje van de plek waar de likdoorn zich heeft gevormd lijkt ook wel op een gerstzaad. dat is als een trechter met een brede verhoogde bovenkant en puntige bodem. Doordat de likdoorn zo is gevormd is het makkelijker voor de likdoorn om pijn te doen en de intensiteit van de druk verhoogt op de top en kan leiden tot diepe weefselbeschadiging en ulceratie. Voor de mensen met een gevoelige huid is het extra vervelend als de likdoorn hard word omdat het de zenuwen kan beschadigen. De plek waar de zachte likdoorns groeien is vaak of bijna altijd gezegd anders dan de plek waar de harde likdoorns zullen groeien. Dit komt omdat de harde likdoorns vaak groeien op droge platte stukken van de huid en zachte likdoorns vaak of bijna altijd tussen de tenen of op de tenen zal groeien waar het vaak vochtig is en omringd word door zachte huid. Het middenstuk van de likdoorn is niet zacht, maar verhard.

Diagnose

Om andere differentiële diagnoses uit sluiten, kan een huidbiopsie worden uitgevoerd. Wat gebruikt kan worden is beeldvormingsstudie en kan achterhalen of er eventuele onderliggende botafwijkingen zijn die abnormale druk op de boven huid kan veroorzaken wat en dus voor zorgt dat er meer wrijving is en uiteindelijk kan lijden tot een likdoorn. Röntgenfoto’s zijn daarom het meest handig in deze situatie en is meestal ook wel voldoende informatie die ze nodig hebben om er achter te komen wat er miss is, maar heel af en toe wordt er ook wel gebruik gemaakt van CT-scanning.

Behandeling

Het behandelen van een likdoorn kan op vele manieren en een van deze manieren is het paren van de laesies wat er voor zorgt dat de pijn onmiddellijk zal verminderen. Er is ook nog een ander populaire methode die veel mensen gebruiken en dat is het gebruiken van een likdoorn pleister. Een vilten ring met een kern van saliclyzuur de druk van de harde huid van de likdoorn zal verlichten wat er tevens voor zorgt dat je minder pijn hebt/krijgt. Als de pijn nog steeds niet weg is na deze twee methodes is het misschien tijd om na te denken om te wisselen van schoenen die wat meer comfortabel zijn of schoenen halen waar je net iets meer ruimte heb voor je tenen. In extreme gevallen zal er moeten gekeken worden naar de loopafwijkingen die soms ook likdoorns kunnen verstoren die zo snel mogelijk moeten worden gecorrigeerd.

Tags:

Leave a comment