Hot!

Leguaan

Leguaan

De leguaan is een geslacht van plantetende hagedissen die afkomstig zijn uit tropische gebieden in Mexico, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De bestaan uit ongeveer 40 soorten hagedissen en 8 verschillende soorten geslachten. De bekendste soorten leguanen zijn de: Iguana iguana en de zeeleguaan. Het geslacht werd voor het eerst beschreven in 1768 door de Oostenrijkse natuuronderzoeker Josephus Nicolaus Laurenti in zijn boek Specimen Medium. Twee soorten zijn opgenomen in het geslacht Iguana: de groene leguaan, die wijdverspreid is in zijn gamma en een populair huisdier, en de Lesser Antillean iguana, afkomstig uit de Kleine Antillen en bedreigd door vernietiging van habitats en hybridisatie met geïntroduceerde groene leguanen. Naast de twee soorten in het geslacht Iguana, hebben verschillende andere verwante geslachten in dezelfde familie de gemeenschappelijke namen van de soort

Groene leguaan

De iguana iguana beter bekend als de groene leguaan komt oorspronkelijk uit Zuid- Amerika en kom daar veel uit het wild. de groenen leguanen leven het meest in groene gebieden, zoals: regenwouden en ook in loofbossen. Dit hagedis kan ontzettend goed klimmen, vandaar dat hij heel veel in bomen te vinden is. De groene leguaan is alleen maar te vinden in laaglanden tot een hoogte van 1000 meter boven de zeeniveau. De hagedis heeft liever bomen die naast het water staat, zodat als er gevaar dreigt kan hij zich heel snel in het water vallen en via het water een goede uitweg zoeken. De Hagedis kan wel 30 jaar oud worden. Jammer genoeg worden ze meestal 15 jaar oud. De hagedissen kunnen communiceren door te gaan: zich zelf te gaan krabben, met de voorpoten bewegen en met hun kop te bewegen. Je kan de hagedis makkelijk herkennen aan de ronde schubben aan zijn kop. Het reptiel kan wel 3 meter lang worden, waarvan meer dan de driekwart bestaat staart. De groene leguaan kan heel veel verschillen van kleur soms is die groen en soms kan die bruin zijn.

Voeding leguaan

De leguaan is een omnivoor. Dat betekend dat hij vlees en ook groenten eet. Het vlees bestaat uit aas en insecten die in het natuur worden gevonden. De rest van zijn eten bestaat uit: bloemen, bladgroente en fruit.

De zeeleguaan

ook bekend als de Galápagos mariene leguaan, is een soort leguaan die alleen te vinden is op de Galápagos Eilanden (Ecuador) die het vermogen heeft, uniek onder moderne hagedissen, om te foerageren in de zee, waardoor het een marien reptiel wordt. Deze leguaan voedt zich bijna uitsluitend met algen en grote mannetjes om deze voedselbron te vinden, terwijl vrouwtjes en smallere mannetjes zich voeden tijdens eb in de intergetijdenzone. Ze leven het meest in koloniën op rotsachtige oevers waar ze warm zijn na een bezoek aan het relatief koude water of de intergetijdenzone, maar ze zijn ook te zien in moerassen, mangrovebossen en stranden.
Mariene leguanen verschillen in uiterlijk tussen verschillende soorten en verschillende ondersoorten worden herkend. Hoewel relatief grote aantallen overblijven en het is lokaal gebruikelijk, wordt deze beschermde soort als bedreigd beschouwd.

Tags:

Leave a comment