Hot!

Koekjes

Koekjes

Een koekje is een gebakken of gekookt voedsel dat klein, plat en zoet is. Het bevat meestal meel, suiker en een soort olie of vet. Het kan andere ingrediënten bevatten zoals rozijnen, haver, chocoladeschilfers, noten, enz.

Omschrijving van koekjes

Koekjes worden meestal gebakken tot ze knapperig zijn of net lang genoeg om zacht te blijven, maar sommige soorten koekjes worden helemaal niet gebakken. Koekjes worden gemaakt in een breed scala van stijlen, met behulp van een scala aan ingrediënten, waaronder suikers, specerijen, chocolade, boter, pindakaas, noten of gedroogd fruit. De zachtheid van de koekjes kan afhangen van hoe lang het is gebakken.

algemene theorie van cookies kan op deze manier worden geformuleerd. Ondanks de afdaling van cakes en andere gezoete broden heeft het koekje in bijna al zijn vormen water verlaten als een medium voor cohesie. Water in cakes dient om de basis zo dun mogelijk te maken, waardoor de bubbels  die verantwoordelijk zijn voor de luchtigheid van een cake beter kunnen worden gevormd. In het koekje is de middel van cohesie een of andere vorm van olie geworden, of ze nu in de vorm van boter, plantaardige oliën of reuzel zijn, zijn veel stroperiger dan water en verdampen vrijelijk bij een veel hogere temperatuur dan water. Dus een cake gemaakt met boter of eieren in plaats van water is veel dichter na verwijdering uit de oven.

Oliën

In plaats van het mengsel te verdampen en te verdikken, blijft het olie achter, waardoor de bellen van ontsnapte gassen verzadigd worden van het beetje water dat er eventueel in de eieren zit, indien toegevoegd, en de koolstofdioxide die vrijkomt door het bakpoeder te verhitten. Deze verzadiging produceert de meest qua textuur aantrekkelijke eigenschap van het koekje.

Geschiedenis van koekjes

Koekjes-achtige harde wafels bestaan al zolang bakken is gedocumenteerd, deels omdat ze goed omgaan met reizen, maar ze waren meestal niet zoet genoeg om als moderne cookies te worden beschouwd. Koekjes lijken hun oorsprong te hebben in Perzië van de 7e eeuw na Christus, kort nadat het gebruik van suiker relatief veel voorkwam in de regio. Ze verspreidden zich naar Europa door de islamitische verovering van Spanje. Door de 14de eeuw, waren zij gemeenschappelijk in alle niveaus van de maatschappij door heel Europa, van koninklijke keuken aan straatvensters. Toen wereldwijd reizen normaal begon te worden, maakten koekjes een natuurlijke prestatie. Een van de populairste vroege koekjes, die vooral goed reisde en op elk continent onder vergelijkbare namen bekend werd, was de wirwar, een relatief hard koekje dat grotendeels werd gemaakt van noten, zoetstof en water.

Koekjes in deze tijd

Cookies of koekjes kunnen in grote hoeveelheden in fabrieken worden geproduceerd, gemaakt in kleine bakkerijen of zelfgemaakt. Biscuit- of koekjesvarianten omvatten sandwich koekjes, zoals banketbakkersroom, Jammie Dodgers, Bourbons en Oreos, met marshmallow of jamvulling en soms gedoopt in chocolade of een andere zoete coating. Cookies worden vaak geserveerd met dranken zoals melk, koffie of thee. In de fabriek gemaakte cookies worden verkocht in supermarkten, buurtwinkels en automaten. Versgebakken koekjes worden verkocht in bakkerijen en koffiehuizen, waarbij de laatste varieert van kleine bedrijven tot multinationale ondernemingen zoals Starbucks.        

Tags:

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: