Hot!

Kip uit de oven

Kip uit de oven

Kip eten

Kip wordt vaak gebraden op het fornuis, maar de tegenwoordig wordt de kip ook vaak gebraden in de oven. Op het fornuis worden meestal de kleine kippetjes waaronder kippenvleugeltjes in een pan gebraden en de grote kipstukken waaronder een hele kip of een kalkoen in de oven gedaan. De kip is meestal iets droger als je ze in de oven doet dan wanneer je ze in de pan op het fornuis braadt. Dit komt omdat je in de pan nog olijfolie erin doet zodat de kip wat vetter wordt. Er is nu wel een manier om de kip te vetten als je deze in de oven gaat doen. Dit doe je met behulp van wat plakken ontbijtspek op de kip te leggen. Om de kip te braden duurt dat ongeveer een uur. Als je de kip in stukken gaat braden duurt dit 40 tot 45 minuten. Dit is afhankelijk van de grote natuurlijk.

Controle over de kip

Een manier om erachter te komen of de kip er wel lang genoeg heeft ingezeten doe je door een stukje kip te snijden en naar de kleur te kijken van de binnenkant van de kip. Als de kleur nog roze is betekent het dat de kip nog niet gaar is. of het lang genoeg er in heeft gezeten, is het bekijken van het vlees. Als het goed is kan je dat goed zien van binnen. Als het nog roze is dan is het nog niet goed. Een andere manier om erachter te komen is met behulp van een lepel de poten een beetje los te drukken van de romp. Hierbij kan je ook nakijken of de kip goed gaar is om opgegeten te kunnen worden.

Recept van kip uit de oven

Een kip kan je lekker klaarmaken door hem in de oven te doen. Je vult als eerst de buikholte vol met wat kruiden. Dit kan met onder anderen een paar takjes tijm, rozemarijn of oregano. Je kan de kip ook lekker sappig houden door een klontje boter in de buikholte van de kip te stoppen. De oven hoeft hierbij niet voorverwarmd te worden want op die manier zorg je ervoor dat de kip sappig blijft terwijl de kip aan het verwarmen is. Je zet de oven op 175 graden. Laat de kip 60 tot 90 minuten in de oven totdat deze mooi bruin van kleur is en goed gaar.

Ander recept van kip uit de oven. Je kan de oven natuurlijk ook voorverwarmen op 175 graden. Je moet dan eerst de ovenschaal goed invetten zodat de kip niet aan de kanten blijft plakken. Je kan in de ovenschotel ook wat wortelen bij doen en pastinaak stukken van ongeveer 4 stuks. Je brengt de groenten op smaak door wat peper en zout toe te voegen en sprenkel vervolgens nog wat olijfolie erover heen. Je dep de kip dan ook nog even iets droog en dat doe je met een keukenpapiertje. Als laatste maak je een marinade van de balsamico azijn, de honing, mosterd en een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Daar smeer je vervolgens de kip mee in.

Tags:

Leave a comment