Hot!

Kerststol

Kerststol

De kerststol ook paasstol genoemd, heeft een Duits geschiedenis. Deze lekkernij wordt uiteraard vaak tijdens kerst en pasen op tafel gelegd. De Germanen aten dit altijd tijdens kerst. Vroeger namen de kruisridders verschillende onbekende kruiden en noten mee. Deze werden dan weer door de Noord-Europeanen in het brooddeeg toegevoegd. Deze lekkernij wordt officieel alleen in Nederland en Duitsland gegeten.

Recept

Neem een kom en doe daar bloem, suiker, wat zout en koekkruiden in. Dan is het tijd voor de vloeibare ingrediënten. Je voegt hier dus ook melk, water en roomboter bij, en dan zet je de keukenmachine aan! Dan zet je het deeg weer in een andere kom die ingevet is met zonnebloemolie. Doe een theedoek over het kommetje en laat dit een uurtje zo staan. Dan meng je alle ingrediënten door elkaar behalve het spijs. Druk even met je vingertoppen in het deeg. Verdeel de vulling over het deeg en kneed het er door heen. Druk het deeg uit tot een rechthoek lap en verdeel de spijs over het midden van het deeg. Hierna vouw je een stuk van het deeg over de spijs, dan leg je de andere helft er weer terug over heen. Dan dien je de randen goed aan te drukken. Dan pak je een vel bakpapier en leg je deze op een bakplaat met de stol er op. Daarna komt er weer een natte theedoek op, laat dit weer voor een uurtje staan. Dan is het tijd om de oven voor te verwarmen, op 180 graden Celsius. Laat de kerststol voor 28 minuten in de oven, en verlaag dan de temperatuur naar 160 graden Celsius. Laat het dan nog voor 12 minuten in de oven. Na twaalf minuten uit de oven, kun je de kersstol afmaken door er suikerpoeder overheen te strooien.

Deeg

Voor het deeg heb je in totaal 350 gram aan bloem nodig, met 1 ei. Ook komt er nog 20 gram gist bij, in een zakje gist zit in totaal 7.5 gram. Ook heb je nog 35 gram witte basterdsuiker nodig. 250 gram rozijnen, en 65 gram noten. Roomboter en margarine heb je elk 30 gram van nodig. Spijs is ook van belang voor de kerststol, hier heb je 100 gram van nodig. Daarnaast nog 125 gram citroenrasp. Als laatst heb je 7 gram zout en ook 200 milliliter water nodig.

Ingrediënten vulling

De ingrediënten voor de vulling van de kerststol zijn uiteraard ook van groot belang. Je hebt voor deze vulling, 625 gram aan rozijnen nodig. Ook kun je hiervoor krenten gebruiken. Ook heb je nog 12 gram citroenrasp nodig. Daarnaast heb je 30 gram gekonfijte gember en 40 gram sukade nodig. Ook heb je 28 gram oranje snippers nodig, en 35 gram sukade. Natuurlijk zal je voor de kerststol ook amandelspijs nodig hebben, hier heb je in totaal 200 gram voor nodig. 15 gram amandelen en 45 gram Franse vruchtjes.

Leave a comment