Hot!

Kenia

Kenia

Kenia heet officieel de Republiek Kenia, en is een land in Afrika en een van de oprichters van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. De hoofdstad en grootste stad is Nairobi. Het grens van Kenia ligt aan de Oost-Afrikaanse Rift en beslaat een divers en uitgestrekt terrein dat zich uitstrekt van het Victoriameer tot het Turkana-meer en verder van het zuidoosten tot de Indische Oceaan. Het wordt begrensd door Tanzania in het zuiden en zuidwesten, Uganda in het westen, Zuid-Sudan in het noordwesten, Ethiopië in het noorden en Somalië in het noordoosten. Kenia’s oppervlakte is 581.309 km2. had een populatie van ongeveer 48 miljoen mensen in januari 2017.

Kenia heeft een warm en vochtig tropisch klimaat aan de kustlijn van de Indische Oceaan. Het klimaat is koeler in de savanne graslanden rond de hoofdstad, Nairobi, en vooral in de buurt van Mount Kenya, waar sneeuw ligt op de toppen. Verder landinwaarts zijn de hooglanden in de regio’s Central en RiftValley, waar thee en koffie worden geteeld als contante gewassen die grote buitenlandse verdieners zijn. In het westen zijn Nyanza en westelijke regio’s, er is een equatoriaal, heet en droog klimaat dat vochtig wordt rond het Victoriameer, het grootste tropische zoetwatermeer ter wereld. Dit maakt plaats voor gematigde en beboste heuvelachtige gebieden in de aangrenzende westelijke regio. De noordoostelijke gebieden langs de grens met Somalië en Ethiopië zijn droge en semi-ariede gebieden met bijna woestijnachtige landschappen. Kenia staat bekend om zijn atletiekbaan van wereldklasse, atletiek en rugby. Dankzij het gevarieerde klimaat en de geografie, het Nationaal Park van het Westen en het Tsavo National Park, het Amboseli National Park, Maasai Mara, Lake Nakuru National Park, Kenia is Lamu en een aantal stranden, waaronder Diani, Bamburi en Kilifi, waar jaarlijks internationale wedstrijden worden gehouden.

Het Afrikaanse gebied van de Grote Meren, waar Kenia deel van uitmaakt, wordt sinds de Tweede Paleolithische periode door mensen bewoond. In het eerste millennium na Christus bereikte de Bantu-expansie het gebied vanuit West-Centraal-Afrika. De modernste etnolinguïstische groepen die in Afrika worden gevonden, zijn Nilo-Sahara en Afro-Aziatische gebieden van het continent. Bantu en Nilotic bevolking samen vormen ongeveer 97% van de ingezetenen van de natie.  Europese en Arabische aanwezigheid in kust Mombasa dateert aan de Vroege Moderne periode; Europese verkenning van het interieur begon in de 19e eeuw. Het Britse rijk vestigde in 1895 het Oost-Afrikaans protectoraat, dat in 1920 plaatsmaakte voor de Keniaanse kolonie. Kenia werd onafhankelijk in december 1963, maar bleef lid van het Gemenebest van Naties. Na een referendum in augustus 2010, 47 zelfgekozen provincies, bestuurd door gekozen gouverneurs.

De economie van Kenia is het grootste in Oost- en Midden-Afrika. De hoofdstad Nairobi is dus een regionaal commercieel centrum.

Landbouw is een grote werkgever; het land exporteert traditioneel thee en koffie en is onlangs begonnen met de export naar verse bloemen naar Europa. De dienstensector is ook een belangrijke economische motor. Daarnaast is Kenia lid van een van de handelsgemeenschappen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap.keniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakeniakenia

Tags:

Leave a comment