Hot!

Hortensia

Hortensia

Algemene informatie Hortensia

De hortensia is een van de meest bekende planten op de wereld. In nederland word hij ook wel boerenhortensia benoemd. De bloem kan een hoogte bereiken van 1 tot en met 3 meter. Ze zijn er in het wit, roze, blauw en paars verkrijgbaar. Aan de hand van de bodem waar de plant in geplaatst word dan groeit hij in die kleur. Bijvoorbeeld in grond dat heel zuur is word de kleur van de bloem blauw, Als de grond te weinig zuur heeft dan komt er juist een roze kleur uit de bloem. En in neutrale bodem word de bloem paars. Witte bloemen veranderen niet door de grond van kleur. In Japan word de hortensia al een eeuw gebruikt in de tuin als een sierplant. Deze plant worden ook in gebieden op de wereld gebruikt bij een normaal klimaat. Na een groot aantal jaren zijn er ook andere kleuren gecreëerd. Om de juiste kleur te krijgen word aan de bodem een hoeveelheid aluminiumsulfaat en kalk toegevoegd. Om precies de juiste zuurgraad te krijgen voor de gewenste kleur. De bodem waarop een hortensia het beste groeit zijn natte en losse bodems die een goede doordringbaarheid hebben. In een tuin die half schaduw heeft. De hortensia komt uit rond de maanden van juli tot oktober.

Soorten hortensia’s

Je hebt verschillende soorten vormen hortensia’s. Zoals tweekleurige, een enkele kleur en dubbele variaties. Grote bloemen vallen op omdat ze plat zijn en ook niet vruchtbaar zijn. De kleine bloemen zijn wel vruchtbaar in de binnenkant van de bloem. De bloemen die buiten staan proberen insecten te lokken om bij hun plant stuifmeel af te geven zodat ze zich voortplanten. De hortensia groeit in gebieden die warm genoeg zijn maar ook kunnen overwinteren en het dus koud genoeg moet zijn voor de rust periode die de bloem nodig heeft. Vooral in landen zoals Japan en China komen veel hortensia’s voor. De hortensia heet in China Xiuqiu wat betekent geborduurde bol.

Bemesten hortensia

Hortensia’s moeten regelmatig bemest worden om ze goed te kunnen laten bloeien. Je kan die bemesting in bloemenwinkels en bijvoorbeeld Intratuin kopen. Je moet bij blauwe Hortensia’s goed erop letten dat je ze goed bemest anders kunnen ze roze verkleuren. Tijdens het planten of groeiseizoen moet je hortensiagrond kopen om ze goed te laten groeien. Hier is speciaal grond voor nodig omdat hortensia’s zuur nodig hebben in de grond. Ook zijn er meststoffen die vooral verkocht worden om een hortensia bloem blauw te laten behouden.

Snoeien hortensia

Hoe een hortensia gesnoeid wordt, hangt af van het soort dat u heeft. Hieronder volgt een beschrijving van de snoeiwijze voor de verschillende soorten. Om de groei enkel wat af te remmen kunt u wortelsnoei toepassen. Hierbij steekt u met een spade rondom de plant, op ca. 40 cm afstand. Hortensia’s die op oud hout bloeien moeten in de lente maanden gesnoeid worden na de vorst. Als je snoeit dan knip je uitgebloeide bloemen af. Ook moet je en aantal oude takken en takken die lang zijn eraf snoeien. Als je het helemaal snoeit dan komt er in dat jaar geen bloemen in de hortensia. Oude takken snoei je af tot 5 cm van de grond. Op jonge takken van de hortensia komen er in de volgende zomer weer bloemknoppen. Oude takken kan je herkennen dat ze dikker en grijzig zijn. Jonge takken hebben zijn juist kort die weinig zijtakken hebben. En bekijk vanaf een afstand of u de vorm van de struik bevalt als dat nog niet zo is dan kan je het op de gewenste vorm snoeien. Als u in een grote tuin te weinig snoeit, dan kan de plant heel groot worden en veel ruimte in beslag nemen. Dan zou hij wel mooi bloeien als u elk jaar maar een aantal takken snoeit om te onderhouden dat de plant verjongt.

 

Tags:

Leave a comment