Hot!

Hollandse herder

Hollandse herder

De Hollandse herder, een hond die vernoemd is naar ons eigen Nederland. De Hollandse herder is ontstaan in Nederland en daar voor het eerst ontdekt. Dat rond ongeveer in 1900 al op duizenden schilderijen te bezichtigen was. In Nederland is deze hond erg snel bekend geworden om zijn vaardigheden en de hoeveelheid eisen die de herder stelden. Op het landschap had men altijd wel een hond nodig, de Hollandse herder was echter een perfecte ras hiervoor, deze herders stellen weinig eisen en zijn al snel tevreden. De Hollandse herder kon zich snel aanpassen en was dan ook altijd bij zijn baasje te vinden. Als je de hond wil plaatsen in een bepaalde soort zou je kunnen zeggen dat hij in de behoedende herdershonden soort zou passen. Vooral het jagen op schapen en het luisteren is deze herder erg geschikt.

hollandse-herder

Het karakter

Het gedrag en de eigenschappen van de Hollandse herder zijn echter heel goed. Het is een hele makkelijke hond die zich makkelijk aan zijn omgeving kan aanpassen. Het is een vrolijke hond met een sportief lichaam. Buiten dit is de Hollandse herder ook nog eens erg waakzaam, hij zal altijd op zijn hoeden zijn en eventueel het opkomende gevaar proberen te voorkomen. Verder kan de Hollandse herder getraind worden bij cursussen hoewel dit meestal niet nodig is omdat de herder zo makkelijk is dat hij zelf goed te trainen is en je hem zelf zo dingen kan aanleren.

Verzorging

De verzorging voor de Hollandse herder is heel makkelijk, de herder is erg zelfstandig dus onderhoud zichzelf zo goed als prima. Zolang de herder voedsel krijgt kan hij de rest zelf, vooral op het platteland is het erg fijn voor de herder. Hij kan zichzelf hier uitlaten en aanpassen aan zijn omgeving. Zolang de Hollandse herder goed verzorgd wordt kan hij veel taken uitvoeren voor zijn baasje.

Ontstaan

De Hollandse herder is ontstaan in Nederland, omdat Nederland veel platteland heeft. Mensen hebben onderzoek gedaan naar verschillende soorten honden, na verschillen resultaten kwamen mensen erachter dat de Hollandse herder een uitstekende hond is voor dit soort zaken. Na deze resultaten hebben ze deze hond een echte naam gegeven waaraan hij herkent zou worden, de Hollandse herder. Tot op het heden is de Hollandse herder heel bekend in Nederland en een van de populairste honden die er is in ons land. De Hollandse herders zijn niet moeilijk te fokken ze komen makkelijk tot ontstaan en luisteren erg goed, voortplanting is dus geen probleem voor deze honden.

De rasbeschrijving

Om de ras zo hier en daar te beschrijven kan je het een beetje zien als een echte herder je zou hem kunnen plaatsen in de categorie van de Duitse herders, Mechelse herder enzovoort. Er zijn 3 soorten Hollandse herder. De eerste is de langharige Hollandse herder, de 2e is de ruwharige Hollandse herder en de laatste is de kortharige Hollandse herder. Deze 3 soorten zijn in 1906 tot stand gekomen door een onderzoeker die de honden fokten. De mannetjes worden ongeveer 57 tot 62 cm en zitten rond de 28 kg. De vrouwtjes worden 55 tot 60 cm en zitten rond de 25 kg. Aldus de Hollandse herder.

Tags: