Hot!

Gouden eeuw

Gouden eeuw

Algemeen

De gouden eeuw is een periode in Nederland waar ons kleine landje heel veel geld heeft verdiend. dit is niet allemaal op een eerlijk manier gebeurd. tijdens deze periode hebben de zeevaart bedrijven ook slavernij bedreven. De WIC haalde mensen met Afrikaanse achtergrond op uit het huidige Afrika en lieten ze heel veel uren dag in dag uit op koffie en katoen plantages werken. veel van deze personen overleden door de toen heersende besmettelijke ziektes en de zorg nog niet optimaal was. er waren 2 grote zeevaart bedrijven in Nederland: de VOC, de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. de WIC, West-Indische Compagnie.

VOC

De VOC ( de Vereenigde Oost-Indische Compagnie) is een scheepvaart bedrijf dat is opgericht is in 1602 en gevestigd in Nederland. de VOC had een monopolie op de handel op verschillende specerijen en kruiden die alleen gewonnen konden worden is het gebied rondom Indonesië (valt onder zuid-oost Azië). Omdat de VOC daar een monopolie had en daarom geen concurrenten werd de VOC al snel het grootste scheepvaart bedrijf ter wereld in die tijd en hield dat 150 jaar vol. de VOC was in Nederland gevestigd en was een NV. dat houd in dat dat mensen gewoon aandelen konden kopen van het scheepvaartbedrijf. het bedrijf is voort gekomen uit 7 deel bedrijven, die zijn samengevoegd en door de staat erkent. er zijn dus geen echte oprichters. er werd wel een opperbewindshebber aangesteld namelijk Willem de vierde (IV). uiteindelijk kwam de VOC ten val door veel afnemende winst omdat de Engelsen en Portugezen de papavervelden in China overnamen waardoor een groot deel van de winst wegviel.

WIC

de WIC (West-Indische Compagnie) is net als de VOC ook een scheepvaart bedrijf en is opgericht in 1621. Willem Usselincx was onder andere 1 van de oprichters van de West-Indische Compagnie. ook de West-Indische Compagnie had een monopolie, maar dan in een ander gebied namelijk in west Afrika. de voornaamste reden van dit gebied was omdat er toen door grote landen veel slavernij gedreven werd en diegene daar vandaan werden gehaald. dit had voor de WIC dus een economische en winstgevende reden om de monopolie daar te hebben. er was nog een tweede reden maar die was een beetje op de achtergrond. die tweede reden was om de positie van twee andere grote landen in de zeevaart namelijk Spanje en Portugal hun positie in dat gebied te verzwakken zodat de WIC meer territorium kon innemen. ook kreeg de WIC de opdracht van de Nederlandse staat om de 80 jarige oorlog met spanje te verplaatsen naar zee. de reden hiervoor was dat de Spanjaarden hun aandacht vestigde op zee en niet op hun republiek. de WIC is 2 keer opgeheven, de eerste keer was in 1674 en de definitieve maal was in 1792.

Sociale structuur onder het volk

de sociale structuur was erg verdeeld onder het volk. de sociale status van de burger hing in de gouden eeuw heel erg af van wat het inkomen van die persoon. als je weinig inkomen had kon je ook bijna niet hogerop komen in de sociale rangen. als je wel veel geld had kreeg je ook eerder belangrijkere functies dan de mensen met minder loon. ook hadden burgers van vorstelijke afkomst hun aandelen in steden verkocht aan kooplieden waardoor hun heel veel macht in de steden kregen. in de gouden eeuw had geloof niet heel erg veel invloed op de beslissingen die werden genomen.

Tags:

Leave a comment