Hot!

FC Utrecht

FC Utrecht

FC Utrecht is een voetbal club in Nederland dei speelt op het aller hoogste niveau. De club is een van de jongste clubs uit Nederland. In 1970 is de club ontstaan. De reden waarom FC Utrecht pas zo laat is ontstaan is omdat het vroeger een andere naam had. Sterker nog het waren 3 andere clubs die zich samenvoegde tot een professionele voetbalclub. De drie Utrechtse clubs waren : Velox, elinkwijk en dos. De reden waarom de clubs werden samengevoegd is omdat Dos al jaren lang degradatie voetbal speelde en telkens nog maar net de handhaving bereikte. De club redde het simpel weg niet alleen. Dos was wel de grootste club van de drie. Zij hadden ook het grootste stadion en de beste spelers. Jaren daarvoor in 1958 werd de club vv dos wel kampioen van de eredivisie. Elinkwijk was ook een onderdeel van de club. Elinkwijk was een zelfstandige grote club uit zuilen dat direct grenst aan Utrecht. Alle drie de clubs uit Utrecht speelde op een hoog niveau. Elinkwijk schommelde tussen de eerste divisie en de eredivisie in. Dos speelde altijd in de eredivisie en Velox speelde voornamelijk in de eerste divisie. Een club die hier aan meewerkt noem je een fusiedeelnemer.

Galgenwaard

De Galgenwaard is al een hele lange tijd de thuishaven van FC Utrecht. Het is een prachtig sfeervol groot stadion met een capaciteit van wel 23.500 mensen. Dit is niet altijd zo geweest. De galgenwaard komt van het middeleeuwse woord galghenwert af. Vroeger in ongeveer 1600 werd het stadion gebruikt als een groot veld waar allemaal galgen hingen. Er werden mensen onthoofd en opgehangen. Er werden lijken begraven. Dit gebeurde allemaal in de jaren 1620-1630. In 1936 werd alles ontruimd en er werd een stadion van gemaakt. Op 21 mei werd het stadion geopend. Er kwam een wielerbaan en er werden atletiek wedstrijden gehouden. In die tijd was dos de grootste club en was dus in bezit van dit stadion. Toen in 1970 FC Utrecht ontstond werd er besloten om een nieuw stadion te bouwen. Na de wedstrijd Utrecht-PSV klommen de supporters het veld op en sloopte alles wat er gesloopt kon worden. Het hele stadion ging plat en in 1982 kwam daar dan de dag. In 1982 werd het nieuwe stadion galgenwaard op een andere plek geopend met prachtige tribunes en meer zit plaatsen. Er werden in de loop der jaren bedrijven rondom het stadion gebouwd en er kwam een grote sporthal.

Eredivisie

De eredivisie is het hoogste niveau van Nederland. In deze competitie zitten in totaal 18 verschillende prof clubs. De competitie begint in augustus en heeft in totaal 34 speelrondes. De eredivisie bestaat al 60 jaar. In de eredivisie kun je verschillende prijzen behalen aan het einde van het seizoen. Als je kampioen wordt dan behaal je een ticket voor de Champions League. Plek 2 en 3 zorgen voor een voorronde voor de Champions League. Plek 4 is voor de Europa League en de nummers 5 tot en met 8 strijden met z’n vieren tegen elkaar voor 1 ticket voor de voorronde van de Europa League. Ook is er tijdens de competitie een andere prijs te winnen. De KNVB Beker. Dit is een beker toernooi waarbij alle clubs vanaf de derde divisie mee mogen doen. In totaal zij dit 64 clubs.

Spelers

Bij FC Utrecht zijn er een aantal belangrijke spelers geweest die Utrecht een hoger niveau brachten. Zo heb je vroeger Frans Adelaar, Foeke booy, Cedric van der gun en dirk Kuyt. Ook had je nog wat oudere spelers zoals Willem van Hanegem en Hans van Breukelen. En de vrij recente spelers die nu op een hoog niveau spelen zijn : Dries Mertens, Ricky van Wolfswinkel en Kevin Strootman. Maar een van de aller belangrijkste voor alle Utrecht fans is David Di Tomasso.

David Di Tomasso

David Di Tomasso was een Franse voetballer die zijn eerste wedstrijd voor Utrecht speelde in 2001/2002. Hij was een ongekende goede voetballer en was al snel een publieks lieveling. In het seizoen 2004/2005 werd hij zelfs verkozen als beste voetballer bij Utrecht. Maar dan gaat het gruwelijk mis. Op de nacht van maandag tot dinsdag van 29 november 2005 overlijdt David Di Tomasso in zijn slaap. Hij overlijdt in zijn toenmalige woonplaats de Meern. Sinds dit verschrikkelijke nieuws zijn de fans en de club verslagen. David werd herdacht in de galgenwaard en er kwamen duizenden fans op af. Je kon je inschrijven in een online condoleance. Er kwamen in totaal 52.000 reacties. Elk jaar herdenken wij nog steeds de enige echte nummer 4. Er word na elk seizoen de beste speler van het seizoen gekozen. Deze krijgt de David Di Tomasso trofee. Deze wordt uitgereikt door de zoon ( Noah Tomasso) en de vrouw ( Audrey Tomasso) van David Di Tomasso.

Leave a comment