Hot!

FC Utrecht

FC Utrecht

FC Utrecht is een professionele voetbal club die speelt in de eredivisie van Nederland. FC Utrecht is een vrij jonge club dat is ontstaan uit 3 verschillende clubs uit Utrecht: Dos, Velox en Elinkwijk. Dit waren de drie clubs die één goed team moest vormen en hun stad moet vertegenwoordigen. Vooral Dos en Elinkwijk waren de belangrijke clubs. Dos had al eerder op hoog niveau voetbal gespeeld. Ze werden ooit een keer kampioen in het seizoen van 1950. Sinds FC Utrecht bestaat zijn ze nog nooit kampioen geworden. Wel is de KNVB-beker 3 keer gewonnen en de Johan Cruijff schaal 1 keer. Het hoogste wat ze in de competitie is behaald is plek 3. De club is een zogenoemde subtopper. Dat betekent dat ze na elk seizoen tussen plek 4 en 8 eindigen.

Eredivisie

De eredivisie is de hoogste competitie in het betaald voetbal van Nederland. In deze competitie spelen 18 clubs. Er worden in totaal 34 rondes gespeeld. Na de speelrondes wordt er gekeken wie op plek 18 staat. Die club degradeert naar de Jupiler league. DE clubs die op plek 16 en 17 staan moeten nog een paar wedstrijden spelen tegen winnaars van de play-offs uit de Jupiler league. De kampioen van de Jupiler League promoveert automatisch naar de eredivisie. De kampioen van de eredivisie krijgt de schaal en een ticket voor de Champions league. De nummers 2 en 3 moeten voorrondes spelen voor Europa league en de nummer 4 speelt meerdere voorrondes. De KNVB-beker is gelijktijdig met het seizoen. Daar doen alle clubs mee tot de 3e divisie van Nederland. De winnaar van dat toernooi krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

KNVB

In Nederland worden alle voetbal clubs waaronder ook FC Utrecht begeleid door de KNVB. De KNVB is de koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Ze maken de regels over de competitie. Ze bepalen de speelrondes en de lotingen van de beker. Ook regelen ze alles van het amateur voetbal in Nederland. Alle scheidsrechters in de eredivisie en de Jupiler League staan daar in naam van de KNVB. Het Nederlands elftal is van de KNVB. Kortom, het hele Nederlands voetbal bestaat uit de KNVB. Ze houden onder andere de begrotingen van de club in de gaten en ze houden de standen en uitslagen bij.

Galgenwaard

De Galgenwaard is de thuishaven van FC Utrecht. Dit stadion heeft een capaciteit van 23.750 personen. De Galgenwaard is groot ruim stadion met open hoeken voor bedrijfspanden. Het stadion ligt aan het Herculesplein 241 in het centrum van de stad. Vroeger was er een andere Galgenwaard. Maar het oude stadion had een te kleine capaciteit en er waren alleen maar staanplaatsen. Ook de wielerbaan erom heen was overbodig geworden. Het stadion werd in 1981 afgebroken na de laatste competitie wedstrijd. De supporters hielpen de club met afbreken en sprongen massaal het veld op. Alle tribunes werden afgebroken en de doeltjes werden gesloopt. De locatie was op een hele andere plek dan waar het stadion nu staat. In een gemiddelde wedstrijd van de plaatselijk FC zitten ongeveer tussen de 18.000 en de 19.000 man.

Tags:

Leave a comment