Hot!

Engelse kerstliedjes

Engelse kerstliedjes

Als je een geweldig kerstlied kunt schrijven, heb je een pensioen voor je leven. Volgens verschillende rapporten verdient de eeuwige klassieke ‘Merry Xmas Everybody’ Noddy Holder en zijn Slade-vrienden maar liefst euro 500.000 per jaar. Ja, een half miljoen euro. Elk jaar. Wauw.

Sommige van deze feestelijke favorieten zijn niet zo onontkoombaar (of lucratief, vermoedelijk), maar ze laten je er zeker van zijn dat de mooiste tijd van het jaar snel nadert. Als je een kerstfeest plant, waarom mix je dan niet een paar van deze nummers met een paar van onze favoriete party songs om er zeker van te zijn dat het kantoor Scrooge je ook vergezelt op de dansvloer.

Als je gewoon een chill, kerst vibe thuis wilt creëren, speel dan gewoon het hele spel terwijl je geniet van een advocaat of mint-choc Baileys. Christmas in London zal dit jaar ongetwijfeld geweldig zijn, en deze songs zullen zijn atmosferische soundtrack zijn.

All I Want For Christmas Is You- Mariah Carey

Het is niet het bestverkopende kerstlied (dat is Bing op nummer vijf) en het is zelfs niet eens gelukt om nummer één in het Verenigd Koninkrijk te worden, maar Mariah staat bovenaan onze lijst met de beste ooit feestelijke liedjes om een goede reden – het is catchier dan een kerstkoude. Oorspronkelijk uitgebracht in 1994, heeft dit onbaatzuchtige pleidooi om bij een geliefde te zijn alles: sleebellen, pophaken, de juiste balans tussen schmaltz en soul, en opbeurende vibraties die sterk genoeg zijn om een jump-jet te lanceren.

Natuurlijk, Wham! hun weg weten rond een kaarttopper, maar wie wil er nou over nadenken om door een ex in de vakantie te worden gekanteld? Darlene Love’s klassieker op nummer vier deelt hetzelfde gevoel, maar haar bluesy gehuil kan de vrolijkheid van Mariah’s falsetto niet herhalen. Noch kan The Pogues Shane MacGowan raspen, wat dat betreft. De zure test van een geweldig kerstlied is of je je verveelt, en deze is, we weten het zeker, voor het leven.

‘Last Christmas’ – Wham!

Een ballade van gedoemde romantiek, ‘Last Christmas’ met sleebells en synths, plus een aantal echt memorabele knitwear in de video. Maar wat ‘Last Christmas’ echt onderscheidt, is George Michael’s ‘heart-on-sleeve delivery’: zijn oprechte hartverscheurende horror (‘Mijn God, ik dacht dat je iemand was om op te vertrouwen’) en weemoedig, sexy gefluister. De woorden ‘Merry Christmas’ klonken nog nooit zo zwoel.

‘Fairytale of New York’ – The Pogues en Kirsty MacColl

Wanneer heb je voor het laatst goed geluisterd naar Kirsty MacColl en de epische door Big Apple uitgebrachte fabel van The Pogues? Sluit je ogen en probeer het eens, en als je geen nerveus wrak bent door de uitfade, is je hart (zoals die springer van je nan) twee maten te klein. ‘Fairytale …’ is een perfect verhaal van vier minuten van hoop, wanhoop en liefdesverdriet – en ondanks de scheldwoorden eindigt het met liefde.

‘Christmas (Baby Please Come Home)’ – Darlene Love

Het is onmogelijk om je kokkels koel te houden als deze galopperende soulvolle sleerit van start gaat. In typische Spector-stijl is ‘Kerstmis’ het geluid van een enorme groep mensen die in één keer zingen en hun harten spelen. Het straalt gemeenschap, gemeenschap en saamhorigheid uit en slaagt er nog steeds in om helderder te schijnen dan de ster van Bethlehem.

‘White Christmas’ – Bing Crosby

De kracht van kerst nostalgie zelf is groter dan echte herinneringen. Daarom kunnen we allemaal teruggaan met Bing op dit door Irving in Berlijn geschreven ’40s-nummer naar een witte kerst, precies zoals we vroeger kenden, zelfs als ons ware verleden vol verpletterende teleurstellingen is (25 december 1993 – geen Hornby) trein set).

Tags:

Leave a comment