Hot!

Diamanten

Diamanten

Diamanten zijn in feite mineralen die schaars zijn en daarom veel waarde hebben. Omdat ze een ongekende hardheid hebben kan je ook zeggen dat het een edelgesteente is. De diamanten worden ook wel de koning van de edelstenen genoemd, dit komt omdat het symboliek heeft van liefde en schoonheid. Diamanten worden dan ook vaak toegepast op sieraden waaronder ringen, armbanden, kettingen enzovoort.

Eigenschappen

De diamant is bijzonder omdat deze edelsteen de enige is die uit één element (koolstof) bestaat. De atomen van diamanten zijn erg nauw samengebonden en zijn volledig splijtbaar en ze hebben de vorm van een soort isometrische kristal. Ze behoren dan ook tot het hardste materiaal van de hele aarde. De oorsprong van de naam van dit materiaal komt uit Griekenland en dit met de betekenis van onoverwinnelijk. Diamanten worden gevonden en dit diep onder de grond, tevens kunnen ze ook bij de vulkanen te vinden zijn. Daarom is het ook knap dat, ondanks ze diep onder de grond zitten zo fonkelend zijn.

De 4C’s

De kwaliteit van diamanten worden beoordeeld op de zogeheten 4C’s, dit zijn: cut (slijpvorm), colour (kleur), clarity (zuiverheid) en caratweight (karaatgewicht).

De slijpvorm bepaalt de volgende lichtreflecterende eigenschappen. Wanneer de diamant in de juiste verhouding geslepen is wordt het licht van het ene naar het andere facet weerkaatst. Wanneer de diamant dik geslepen is, gaat het licht voor een deel via de onderkant van het edelgesteente.

De kleur van de diamant lijkt op het eerste oog wit. In het echt is er slechts een klein deel dat wit is. Een diamant die kleurloos is, schijnt het mooist te zijn. Het licht zou dan vlekkeloos door het edelgesteente gaan en dit betekent dat je een regenboog effect krijgt. Je hebt ook uitzonderlijke kleuren. Dit zijn de kleuren blauw, rood, groen, roze en ambergele. Ze zijn zeldzaam en worden vernoemd naar fancy colours.

De zuiverheid van de diamant is het hoogst in vergelijking met andere edelstenen. Het lichtinval komt perfect over waarna de edelsteen mooi schittert.

Het karaatgewicht van de diamant wordt in karaat gemeten. 200 milligram staat gelijk aan 1 karaat. Er gaan dus 5 karaat in 1 gram. Een karaat wordt dan ook in 100 puntjes onderverdeeld. Denk hierbij aan een diamant met 75 puntjes, dit is dan 0,75 karaat. Met het gewicht kan je dus bepalen hoeveel waarde de diamant heeft.

Slijpvormen

Diamanten kan je in verschillende vormen laten slijpen. Dit komt dan ook omdat je een ruwe diamant niet op een sieraad kan toepassen. Een ruwe diamant heeft dan ook een onregelmatige vorm. De diamant krijgt pas een eigen vorm wanneer deze meerdere bewerkingen heeft ondergaan. De diamant wordt in een draaibank gedaan waarna deze rond kan worden geslepen. Zo wordt de grondvorm gemaakt. Dit kan in een ronde, peer, ovaal, vierkante of langwerpige vorm zijn.

Ringen

Diamanten worden ook vaak gebruikt voor op een ring. Deze ringen zijn dan ook niet bepaald goedkoop, ze kosten zo duizenden euro’s. Dit hangt ook af van hoeveel karaat er natuurlijk in zit. Omdat de diamanten ringen zo kostbaar zijn worden ze ook vaak gebruikt voor als trouwringen en dit om de liefde te verbinden.

 

 

 

Tags:

Leave a comment