Hot!

De Alpaca

De Alpaca

Iedereen kent ze wel en ze zijn nu super hot, overal zie je ze van theepotjes tot spaarpotjes en zelfs op kussens. Er is zelf een bedrijf waarbij je kan rondlopen met alpaca’s hoe geweldig is dat. In dit artikel leest je alles over alpaca’s.

Waar komt de alpaca vandaan?

 De alpaca komt vooral voor in het zuiden van Zuid-Amerika. Hierbij moet je denken aan: Bolivia, Peru en Chili. De alpaca leeft het liefs op grote hoogte van wel ruim 4000 meter hoog. De alpaca houdt alleen van zachte grond je zult ze dus nooit op stenen zien lopen tenzij dit echt moet. Dit komt omdat de alpaca erg gevoelige voetjes hebt en hij houdt ervan om lekker te grazen.

Het uiterlijk van de alpaca

De alpaca komt van de kameel en is hierdoor de kleinste kameelachtige. Het gewicht van een alpaca kan variëren van 50 tot 70 kilogram. De hoogte van een alpaca kan natuurlijk ook verschillen, zo heb je alpaca’s die maar 120 hoog zijn en je hebt alpaca’s die een stuk groter zijn, ze kunnen tot wel 220 centimeter worden. Alpaca’s hebben een heel zacht staartje ze worden alleen niet erg lang. De staart van een alpaca wordt ongeveer 20 centimeter. Alpaca’s zijn slanke dieren en vallen vooral op door de lange nek met een klein hoofdje bovenop.

De vacht van alpaca is super zacht en wollig. Er zijn wel 22 erkende kleuren in alpacawol. De bontgekleurde alpaca’s zijn erg zeldzaam, je betaald voor de wol van een alpaca veel meer. 1 keer per jaar worden de alpaca’s geschoren. Het wol van de alpaca gaat dan in verkoop, veel mensen gebruiken alpacawol om een kledingstuk te haken of breien.

De tanden van de alpaca slijpen door het eten van hun voedsel. Bij mannetjes alpaca’s groeien de kiezen door tot wel 3 centimeter. De kiezen kunnen ze gebruiken tijdens gevechten tegen andere mannetjes alpaca’s. De vrouwtjes hebben deze kiezen ook alleen zijn ze minder groot gegroeid.

Het voedsel van een alpaca

Alpaca’s zijn echt planteneters, je zult alpaca’s alleen maar zien grazen op de weide. Ze houden van natuurlijk voedsel zoals gras.

Het gedrag van een alpaca

Alpaca’s leven in kuddes en zijn hierdoor sociale dieren. Vaak bestaat de kudde niet alleen maar uit alpaca’s maar ook uit schapen gieten en andere diersoorten. Je kan een alpaca ook als huisdieren houden, alpaca’s zijn uitstekende verdedigingsdieren zo vallen ze juist vossen aan die de kudde willen aanvallen. Alpaca’s zijn echte vechters als het gaat om hun eigen kudde en zullen alles doen om de kudde te beschermen.

Voortplanting van de alpaca

De alpaca kan het gehele jaar door paren. De jongen van een alpaca wegen ruim 8 kilogram wanneer ze geboren worden. Anders dan andere dieren likt een alpaca het jong niet schoon na de geboorte. De moeder alpaca houdt het jongen heel goed in de gaten maar gaat er pas naartoe wanneer het jong zelf is opgestaan. De mannetjes alpaca’s blijven op een afstand kijken naar wat er gebeurt en zullen pas naar het jong toe lopen wanneer het van de moeder mag. Een alpaca kan ongeveer 20 jaar oud worden wanneer het iemands huisdier is. In de natuur wordt een alpaca gemiddeld 10 jaar oud.

Tags:

Leave a comment