Hot!

De akkermelkdistel

De akkermelkdistel

De akkermelkdistel is eigenlijk in Nederland dan een dood normale plant. Deze planten zie je veel in de groene gebieden van Nederland. Je hebt in ons kikkerlandje een hoop van dit soort akkermelkdistels. De akkermelkdistel is in verschillende vormen te zien en daarom erg bijzonder vergeleken met zijn concurrenten. De akkermelkdistel een soort van zonnebloem dit erg groot en dik kan worden. De akkermelkdistel bestaan uit een enorm dikke steel met daaromheen verschillende bladeren en knoppen van bloemen. Op het onderste gedeelte van de akkermelkdistel zitten verschillende grote bladeren, deze bladeren zijn er om predators vanaf de grond te weren, een hoop van deze rood dieren proberen de bloemen van de akkermelkdistel op te eten omdat ze erg rijk zijn aan voeding. De grote bladeren aan de onderkant van de akkermelkdistel zijn ook bedekt met giftige prikkels voor kleine dieren, dit om nogmaals de dieren vanaf de grond te weren voordat ze de bloemen opeten. In de afweer balderen, noem ik het maar even, zitten kleine prikkels met gif erin. Als een dier, voornamelijk insecten toch met de giftige bladeren in contact komt dan is hij dus vergiftigt. In de giftige bladeren zitten speciale stoffen die alleen voorkomen bij de akkermelkdistel, de stof hyperiamonoxide zorgt ervoor dat het beest in zijn geheel verlamt raakt en dan het hart stop met pompen van het bloed. De meeste dappere insecten die het toch proberen overleven het maar enkele minuten. Verder heb je boven deze bladeren nog andere onderdelen van de akkermelkdistel. Verder bestaat de akkermelkdistel uit een aantal mooie bloemen die zich aan de top van de plant bevinden. Vaak zullen er niet meer dan 4 bloemknoppen ontstaan.

De akkermelkdistel kun je op vele verschillende plekken vinden zoals in de duinen, op bouwplaatsen en op zandplaatsen. De akkermelkdistel zijn stengel bevat vloeibare sap in zich. Deze melksap die in de stengel van de akkermelkdistel zit, is eigenlijk het bloed van de akkermelkdistel. Zo kan de akkermelkdistel blijven bestaan en zorgt hij dus voor een bloedsomloop. Verder zijn er nog kleverige haartjes op de stengel te vinden dit als tweede barrière om bij de bloem te komen. Mochten de onderste bladeren de insecten niet tegen houden van is de kleverige stengel nog het tweede waarop de akkermelkdistel kan rekenen voordat de bloemen worden opgegeten. De akkermelkdistel kan flink lang en groot worden. De akkermelkdistel wordt maximaal 170 cm lang. Dit is de lengte van een gemiddeld volwassen persoon. Hieruit kun je wel opmaken dat de akkermelkdistel een aardige lange plant kan zijn.

Andere kenmerken van de akkermelkdistel zijn vrij makkelijk te herkennen zo kun je een akkermelkdistel vooral herkennen aan zijn grote en aan de goud gele bladeren van de bloem. De doorsnee van de bloem is ongeveer 5 cm, wat best groot is.

Verder bloeit de akkermelkdistel alleen een korte tijd in het jaar. Ze bloeien vanaf de lente dus vanaf juni tm ongeveer de herfst wanneer de meeste planten weer terugtrekken tot hun winterstad. Je komt de akkermelkdistel het mooist tegen in de zomer.

Tags:

Leave a comment