Hot!

China super league

China super league

De China super league is de hoogste voetbal competitie van het land China. Deze competitie is een van de jongste competities ter wereld en heeft zich dan ook de laatste jaren flink ontwikkelt. De competitie bestaat uit 16 teams met 30 speelrondes. China is een heel groot land en er zijn daarom ook teams verspreid door heel China heen. De meeste clubs zitten in het oosten van China. De competitie is opgericht in 2003. Dit jaar (2017 ) wordt dus het veertiende seizoen gespeeld in de China super league. In totaal zijn er 181 wedstrijden gespeeld sinds de competitie is opgericht en er zijn inmiddels al 526 goals gemaakt. Dat is een gemiddelde van ongeveer 3 doelpunten per wedstrijd. In middels zijn er verschillende statistieken bekend van deze competitie. De grootste thuiswinst bijvoorbeeld die door Shanghai Greenland Shenhua werd gewonnen met maar liefst 8-1 van Liaoning FC. In China zijn er veel voetbal lief hebbers. Het hoogste aantal supporters wat ooit is geteld is 54.018 personen op 8 Juli in 2017. Kortom: China is nu een van de competities waar het meeste geld in zit.

Geld

In de China super league gaat heet de laatste jaren enorm veel om geld. Een aantal jaar terug kende niemand de China super league. Er was een laag niveau en er waren weinig voetbal liefhebbers in China. Maar dat is enorm veranderd. Er gaat een hoop geld om in het wereldje van de Chinese voetbal bond. Er worden transfers gedaan van tientallen miljoenen euro’s. Je ziet dat steeds meer bekende voetballers uit Europa voor het geld kiezen en die zich bij een Chinese club aansluit. Grote namen zoals Graziano Pelle, Alexandre Pato en Oscar. De grootste transfer ooit in China was van Oscar die voor 61 miljoen Chelsea inruilde voor Shanghai SIPG.

FIFA en AFC

FIFA is de voetbal bond die alle regels en alles wat er om heen gebeurd bepaald. FIFA is onderverdeeld in 6 verschillende continentale bonden. de 6 continenten zijn : Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Oceanië en Europa. Elk continent heeft zijn eigen bond. Europa heeft bijvoorbeeld de UEFA. Die regelt bijvoorbeeld alle internationale toernooien. In China bepaald de AFC alles. De AFC staat voor Asian Football Confederation. Zij regelen ook internationale toernooien zoals de AFC Champions league en de AFC cup. Om de 2 jaar komt er een toernooi waarbij alle landen tegen elkaar strijden om de titel. Je hebt de wereld kampioenschappen en de kampioenschappen in jouw continent. De kampioenschap in het continent van Azië heet de Asian Cup.

Teams

De China super league bestaat uit 16 teams. De teams zijn verdeeld door het land heen. Ze liggen over het algemeen het meest in het noord-oosten en in het zuid-oosten. Guangzhou Evergrande is het meest succesvolle team uit de China super league. Ze zijn 6 keer achter elkaar kampioen geworden van China. Voordat de China super league bestond was het team Dalian Shide het meest succesvolste team. Zij werden in totaal 8 keer kampioen. Daarna volgt Liaoning Whowin met 6 titels.

Tags:

Leave a comment