Hot!

Braadpan of stoofpan?

Braadpan of stoofpan?

Een stoofpan is een van de vele soorten pannen die je kan gebruiken om een heerlijke maaltijd maken. Een stoofpan, ook wel een braadpan genoemd, wordt in de meeste gevallen een zware gietijzeren pan mee bedoeld met een deksel erop. En waar moet een goede stoofpan aan voldoen? Nou een goede stoofpan heeft een dikke bodem en is gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Doordat die een dikke bodem heeft en van geëmailleerd gietijzer is gemaakt wordt de warmte langzaam en goed verdeeld. Dit is erg efficiënt en aangenaam voor de kokers onder ons en ook voor de mensen die zo nu en dan een kipje braden. Daarnaast kan je een gietijzeren stoofpan gebruiken op alle warmtebronnen en is een gietijzeren stoofpan ook geschikt voor in de oven als je een keer een cake of lasagne wil maken. Superhandig! Hoef je niet een hele hoop verschillende pannen te kopen. Je kan namelijk bijna alles met een stoofpan!

Soorten pannen

Naast de stoofpan/braadpan heb je ook nog andere soorten pannen. Zo heb je de wel bekende frituurpan/friteuse. Deze is erg populaire omdat je er makkelijk lekkere snack in kan frituren en zo kan op eten. Deze pan wordt wel vaak buitenshuis in een schuur of snackbar met grote afzuigkappen gebruikt vanwege de sterke geur en omdat er veel rook van afkomt. Je hebt ook een koekenpan. Een koekenpan is een platte pan met in de meeste gevallen een lang handvat. Het heet een koekenpan, omdat de pan voornamelijk wordt gebruikt om de bekende pannenkoeken mee te maken. De pan is daar zo handige voor omdat het een lage en lichte pan is. Met een stevig lang handvat waar je goed je hand omheen kan doen. Naast pannenkoeken wordt er ook veel vlees en vis in gebakken. Naast de stoofpan, frituurpan en koekenpan heb je ook nog de wok. Dit is de bekende pan die wordt gebruikt bij veel all you can eat-/wok restaurants. Een wok is een halfronde pan, een soort grote halve bal. Het is een diepe pan die meestal wat dunner is dan de meeste pannen. Daarnaast heeft de meestal een lange houten steel.

Schoonmaken

Nadat je je heerlijke maaltijd hebt klaargemaakt is het tijd voor het minder leuke gedeelte, namelijk het schoonmaken van je stoofpan. Wat de meeste mensen doen is de stoofpan in de vaatwasser leggen en dan de vaatwasser aanzetten op een hoge temperatuur. Dit wordt niet altijd aangeraden. Dit zou alleen werken als je alleen een lichte saus in je pan had gekookte. Dan spoelt het water in de vaatwasser, namelijk je pan schoon met de hoge temperatuur, maar als je wat anders had gebakken, iets zoals een biefstuk, dan ga je het niet redden met heet water alleen. Bij dat soort gerechten moet je gebruik maken van frictie met behulp van een spons om de hardnekkige vlekken te verwijderen. Zo wordt je pan goed schoon zodat je de volgende keer gebruik kan maken van een schone pan en metalen sponsen worden ook afgeraden, omdat metalen sponsen de stoofpan beschadigen.

Tags:

Leave a comment