Hot!

Bonbons

Bonbons

Een bonbon is een zoetigheid wat meestal gevuld is met wat chocolade. Maar de bonbons kunnen ook een andere soort vulling hebben zoals marsepein of glazuur, noem het maar op. Vaak worden de bonbons wel met chocolade gevuld en hierin dan soms nog extra kleine toppings zoals nootjes of spikkeltjes. Om niet te vergeten worden de bonbons ook vaak gevuld met noga, dit is mijn lieveling vulling. Denk maar eens aan een restaurant waar dit weleens naast jouw koffie ligt als zoetigheidje. Je hebt ook speciale bonbons gevuld met drank. Zelf haat ik dit soort bonbons, meestal als ik een bonbon zie denk ik gelijk aan die afschuwelijke smaak die vrij komt als je de bonbons open breek in je mond. Grote producenten uit de bonbon wereld zijn de: Godvia en de Leonidas.

Geschiedenis

De ontdekker en dus de bedenker van de bonbon is waarschijnlijk, zegt men, Jean nauhaus, Jean was van Zwitserse kom af en werkte in de apotheek in zijn jongere jaren. Later toen hij een jaar of 20 was begon hij een banketbakkerij in brussel, vlak bij het koninginnenhuis. De apotheek waarin hij werkte verkocht ook speciale zoetigheden waarin een medische genezing achter schuilde. Het schijnt zo te zijn dat de allereerste bonbon werd geproduceerd in de jaren 20, om precies te zijn in 1912. Het schijnt zo te zijn dat er in de 16e en 17e eeuw een kok leefde, die voor het koninklijke huis werkte en van de koning van Frankrijk een speciaal zoetigheid moest maken om zijn behoeftes te voldoen. Dit deed hij simpel weg gewoon door een stuk noga of nootjes bij elkaar te schrapen en in de vorm van een rechthoek te zetten en hierover dan een stroom van chocolade over te laten vloeien, zodat deze zijn vorm behoudt en natuurlijk een zoet smaakje heeft.

Maken van een bonbon

Er zijn 2 verschillende soorten manieren om een bonbon te maken. Je kunt kiezen tussen 2 soorten vullingen dat zijn; de vloeibare vullingen zoals drank vulling of warme chocolade. Met deze methode wordt er eerst chocolade gegoten, warme, om zo een vorm te creëren van een bonbon. Zodra de chocolade is afgekoeld en dus is opgedroogd schrapen zij de binnenkant er van uit zodat hier iets anders in past, namelijk een likeur vulling. Zodra het de vulling erin zit word de onderkant van de bonbon afgesloten met een ander laagje chocolade. Met de zachte variant worden ze niet een voor een gemaakt, namelijk ze maken één grote vierkant van chocolade. Daarna leggen zij op deze grote vierkant, van chocolade, de vulling die zij willen. Nadat de chocoladeplaat is gevuld met vullen snijden zij deze allemaal in stukjes, deze stukjes dompelen zij in chocolade en zo heb je dan een kant en klare bonbon.

Verkrijgbaarheid

Tegenwoordig kun je wel in elke stad bonbons kopen, vaak zijn er speciale winkels die ook echt alleen dan bonbons verkopen. Zoals in Utrecht heb je meer dan 2 verschillende bonbon winkels zitten die allerlei verschillende bonbons verkopen. Zo heb je ook nog steeds de oude winkel van jean. De ontdekker van bonbons, zitten.

Tags:

Leave a comment