Hot!

Bereiding van kaas

Bereiding van kaas

Kaas is een lekker stukje eten dat vooral in Nederland gemaakt wordt. Maar veel mensen vragen zich af hoe je het precies maakt. In deze tekst vindt u alle antwoorden.
De kazen moeten eerst goed geraspt worden, ook moet de knoflook gepeld worden voordat u de pan aanzet. Als de knoflook is gepeld wrijf je deze over de binnenkant van de pan, na deze handeling kunt u het wit bier in de pan schenken en dit verhogen naar een gemiddeld vuur zodat het wel verwarmd word maar niet gaat koken. Als het bier is verwarmd kunt u de kaas er gedoseerd in leggen en deze rustig roeren totdat alles is gesmolten. Nu kan de maïzena aangemaakt worden door middel van water of zelfs nog een beetje bier, al roerend dient u dit toe te voegen aan de fondue. De fondue is klaar als deze een gladde operavlakte krijgt, nu kan u de fondue extra smaak geven door er extra lekker heden door heen te roeren zoals: bieslook of peper. Ook kan je bij de peper wat extra zout doen dit kan ook voor lekkere smaak zorgen.

Bewaren van kaas

Kaas is een melkproduct. Melk producten moeten koel worden bewaard. Daarom zijn er soms wat handige tips te vinden op het internet hoe je de kaas zo vers mogelijk kan bewaren. Een groot voordeel vergelijk met de andere kazen is dat de Parmezaanse kaas een lage watergehalte heeft waardoor de kaas zeer lang mee gaat. Het beste is om de kaas te verpakken met doorzichtige folie en te verkoelen tot 4-8 graden. Het is wel van belang dat de kaas geen lucht krijgt. Dit kan tot bacterie ‘s en schimmels leiden. Je kunt de kaas ook op kamer temperatuur bewaren als de kaas al is aangebroken. Maar houd het dan wel ver af van andere etenswaren. Door het vet in de kaas kan de kaas zijn geur over brengen tot andere etenswaren in de ijskast. Als je een blok Parmezaanse kaas hebt, mag je die nooit invriezen. Dit kan gaan brokkelen en stuk vallen. Geraspte kaas kan daarin tegen wel ingevroren worden.

Voedingswaarden

De voedingswaarden per persoon zijn:
• 42 gram vet waarvan 27 gram verzadigd is
• 566 kilocalorieën
• 6 gram aan koolhydraten
• 31 gram eiwit
• 0 gram voedingsvezels.

Het rijpen van de kaas

Uiteindelijk gaat de kaas in een rijpingskast die uit een paar houten planken bestaat, en hier wordt het elke dag gekeerd. Zo krijgt de kaas een hele exclusieve kwaliteit. De kaas wordt gerijpt van 12 tot 14 graden Celsius. De kazen worden ook schoongemaakt en krijgt ook nog een beschermlaag. Het is ook belangrijk dat er monsters worden genomen van de kaas, zodat je kan zien hoe de kwaliteit is en of de smaak goed is. Als je kaas lang aan het rijpen is wordt het pittiger en ook steeds droger.
Het duurt 6 weken totdat de kaas goed eetbaar is. Heb je het liefst oudere kaas, dan zul je moeten wachten en blijven keren elke dag.

Leave a comment