Hot!

Badminton

Badminton

De absolute basis

Het doel van badminton is om de shuttle met je racket te raken, zodat deze over het net gaat en terechtkomt op de helft van de baan van je tegenstander. Wanneer je dit doet, heb je een rally gewonnen; win genoeg rallies en win de wedstrijd.

Je tegenstander heeft hetzelfde doel. Hij zal proberen de shuttle te bereiken en het terugsturen naar je helft van het veld. Je kunt ook rally’s winnen van de fouten van je tegenstander: als hij de shuttle in of onder het net of buiten de baan raakt, win je de rally.

Als je denkt dat het schot van je tegenstander zal landen, dan moet je het op de grond laten vallen. Als je in plaats daarvan op de shuttle stoot, gaat de rally door.

Zodra de shuttle de grond raakt, is de rally voorbij. In dit opzicht is badminton niet zoals tennis of squash, waar de bal kan stuiteren.
Je moet de shuttle slechts eenmaal raken voordat deze over het net gaat (zelfs in doubles). In dit opzicht is badminton niet zoals volleybal, waarbij meerdere spelers de bal kunnen raken voordat ze het terugsturen over het net.

Badminton wordt binnenshuis gespeeld

Sommigen van jullie zijn misschien bekend met het spelen van badminton op het strand of in de tuin. Dit is prima als je het als een casual game speelt, maar het werkt niet als je competitief begint te worden

De shuttle wordt zelfs bij de kleinste wind uit de koers geblazen. Daarom wordt competitief badminton altijd binnenshuis gespeeld.

Een badmintonveld opzetten

Badminton heeft zijn eigen netten en posten; het net is veel lager dan voor volleybal. Soms zal een sportcentrum het veld inrichten met een slap volleybalnet, omdat het personeel niets weet over badminton. Vraag naar goede badmintonposten en een badmintonnet.

Als je de baan zelf moet opzetten, controleer dan drie dingen:

 • Het net beslaat de hele breedte van het veld.
 • Het net wordt strak getrokken, niet slap.
 • Het net is in het midden, zodat beide helften van het speelvlak dezelfde grootte hebben.

Vaak kan het moeilijk zijn om de lijnen van het badmintonveld te zien, omdat lijnen voor andere sporten ook op de vloer worden geschilderd. De lijnen van het badmintonveld moeten allemaal in één kleur zijn, dus probeer je daarop te concentreren.

Solo, duo en mix duo

Je kunt twee of vier spelers op een badmintonveld hebben: een speler aan elke kant, of een team van twee spelers aan elke kant. One-tegen-one wordt singles genoemd; twee tegen twee noemen we dubbels.

In het dubbelspel kan elke speler de shuttle raken; je hoeft het niet om beurten in te nemen. De enige uitzonderingen zijn de eerste twee opnames van de rally; Ik zal dit uitleggen als we het dienen bespreken.

In totaal zijn er vijf soorten badminton:

 • Heren solo
 • Dames solo
 • Dubbels heren
 • Dames dubbel
 • Gemengd dubbelspel (elk team is een man en een vrouw)
 • Heren duo en dames duo worden ook level doubles genoemd.

Dit zijn de enige soorten badminton die worden gespeeld in serieuze toernooien. In het informele spel spelen vrouwen echter soms tegen mannen (bijvoorbeeld twee vrouwen tegen twee mannen).

Waar zijn al die lijnen voor?

Wanneer je voor het eerst naar een badmintonveld kijkt, zou je kunnen denken dat het te veel regels bevat. Dit komt vooral omdat het speelveld is gemarkeerd voor zowel singles als doubles, die enigszins verschillende hofmaten gebruiken.

De buitenste lijnen vormen de dubbele baan. Dus in een dubbele rally mag de shuttle overal op de baan landen.

Het vrijgezellenveld is iets smaller dan het dubbelveld. De singles zijlijnen zijn niet de buitenste lijnen, maar de volgende in. Samen met de buitenste (dubbele) zijlijnen maken deze smalle steegjes langs de zijkanten van de baan. Deze steegjes worden vaak de tramlijnen of zijspoorlijnen genoemd, omdat ze op tram- of treinsporen lijken.

Dus hier is nog een andere manier om erover na te denken: de zijspoorlijnen zijn in voor dubbelspel, maar uit voor singles.

Alle andere regels zijn voor het serveren

Er zijn nog drie lijnen die we nog niet hebben besproken. Deze lijnen betekenen niets tijdens de hoofdrally en zijn alleen van toepassing als je serveert. Dit is vergelijkbaar met hoe een tennisbaan speciale lijnen heeft om te serveren.

Portie

Slaan is hoe je de rally begint: iemand moet eerst op de shuttle slaan! Om te voorkomen dat de server een overweldigend voordeel krijgt, gelden er speciale beperkingen voor het serveren die tijdens de rest van de rally niet van toepassing zijn.

De ontvanger is de persoon die de tweede opname in de rally maakt. Bij dubbelspel mag de partner van de ontvanger deze foto niet maken.

Hoe te serveren

Bij badminton moet de servering in een opwaartse richting worden geraakt, met een onderarm die actie uitvoert. Het is niet toegestaan ​​om een ​​serveerbeurt in tennisstijl te spelen.

De hoofdregel hier is dat wanneer u de shuttle raakt, deze zich onder uw middel moet bevinden. Om precies te zijn, definiëren de regels dit als een hoogteverschil met het laagste deel van uw ribbenkast. Met andere woorden, je kunt serveren vanaf een beetje hoger dan de bovenkant van je korte broek, maar niet veel.

Serveren

De serviceterreinen zijn kleinere doosvormen binnenin het veld. We zullen kijken naar waar ze in een moment aan gewend zijn, maar laten we eerst de juiste vakken kiezen.

Merk op dat het badmintonveld een lijn in het midden heeft, die zich uitstrekt van de achterkant tot vlakbij het net; dit is de middellijn. Aan de voorkant van het speelveld wordt de middellijn beantwoord door een andere lijn; dit is de eerste servicelijn. Deze twee lijnen vormen een T-vorm waar ze elkaar ontmoeten.

Een eenpersoons service-veld is een doos gemaakt van vier lijnen:

 • De middellijn
 • Een enkelspanlijn (binnenzijde lijn)
 • De frontservicelijn
 • De achterlijn (de buitenkant, helemaal aan de achterkant)

Aan uw kant van het net heeft u twee servicevakken: uw juiste servicebureau en uw servicebaan links. Hetzelfde geldt voor je tegenstander.

De dubbelservicevakken zijn iets anders. Ze zijn breder, omdat ze de buitenste zijlijn gebruiken (onthoud: de dubbele baan is breder); en ze zijn korter, omdat ze de binnenste achterlijn gebruiken.

Dat is waar de binnenkant-achterlijn voor is: verdubbelt de service en niets anders. Het is waarschijnlijk de meest verwarrende regel op een badmintonveld, want dat is alles wat het doet!

Dus om even duidelijk te zijn, een dubbeldienst wordt gemaakt op basis van deze vier regels:

 • De middellijn
 • Een dubbele zijlijn (buitenste zijlijn)
 • De frontservicelijn
 • De binnenste achterlijn (niet de hele achterlijn, maar de volgende)
 • Hoe service courts worden gebruikt

Servicevakken worden voor drie dingen gebruikt:

De server moet in een servicevak staan.

De ontvanger moet in het diagonaal tegenoverliggende servicevak staan.

De bediende moet de diagonaal tegenoverliggende servicebaan in.

Stel dat de server in zijn linker servicevak staat. De ontvanger staat in zijn linker servicevak, waar ook de servering naartoe moet.

Als de servering buiten de servicebalie komt, moet de ontvanger deze op de grond laten vallen. Als de ontvanger op de serverkaart slaat, gaat de rally door, zelfs als de opslagtijd was afgelopen.

De server en ontvanger moeten in hun servicebox blijven totdat de server met zijn racket in contact komt met de shuttle. Daarna kunnen ze de dozen onmiddellijk verlaten en ergens naar de rechtbank gaan.

Tags:

Leave a comment