Hot!

Appelflappen

Appelflappen

Appelflappen zijn samen met oliebollen en appelbeignets inmiddels een traditioneel en heerlijk gerecht geworden tijdens de jaarwisseling, de hapjes zijn erg handig en natuurlijk vrij makkelijk om zelf te maken, maar is er een verschil tussen appelflappen en appelbeignets? En hoe maak je deze lekkernij nou eigenlijk?

Wat is het verschil?

Een appelflap is een driehoekig gebak dat wordt gemaakt van bladerdeeg, appel, kaneel en diverse andere ingrediënten indien u dit natuurlijk lekker vind.

Een appelbeignet daarentegen is rond en word gefrituurd, deze worden gemaakt door schijven appel in beslag te dopen en daarna te frituren.

In Noord en Oost Nederland worden de appelflappen en appelbeignets door elkaar gehaald en word daardoor de appelbeignet vaak appelflap genoemd, terwijl er toch een verschil is.

Voor appelflappen worden meestal zoete appels gebruikt, met name de Golden Delicious omdat deze het hele jaar verkrijgbaar is.

Voor appelbeignets zijn de beste appels om te gebruiken Goudrenetten, deze worden ook gebruikt voor appelflappen de appels zijn steviger en zuurder van smaak, deze worden alleen gebruikt als ze in het seizoen zijn.

Appelflappen hebben meer voordelen dan appelbeignets, je bakt appelflappen namelijk in de oven, dus je zit niet met een volle pan hete olie. Ook kan je appelflappen opwarmen in de oven nadat ze koud zijn geworden, maar natuurlijk zijn appelflappen ook prima koud te eten.

Appelflappen recept

Voor appelflappen heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Bladerdeeg (de hoeveelheid plakjes ligt aan de hoeveelheid appelflappen die je wilt maken)
  • Appel (het liefst een grote, zoete of zure appels zijn beide prima te gebruiken)
  • 2 eetlepels suiker en een extra lepeltje kaneelsuiker
  • 2 theelepeltjes kaneel
  • 1 ei

Zorg ervoor dat je de appels goed schilt en snijd ze in blokjes, de grote kan je zelf bepalen maar klein is wel het best.

Leg de stukjes appel in een schaal en doe hier de suiker, kaneel suiker en de kaneel poeder en hussel dit goed door elkaar zodat al het het suiker en de kaneel op de appel stukjes zit.

Leg de plakken bladerdeeg neer en verdeel daarna de stukjes appel in een driehoek op het bladerdeeg, zorg er wel voor dat je de randen vrij houd, deze moet je namelijk zo op elkaar drukken en als het te vol zit lukt dit niet goed.

Vouw de flappen naar elkaar toe zodat je een driehoek hebt en druk de randen goed aan met een vork.

Klop het ei goed los en smeer dit hierna over het bladerdeeg en strooi hier eventueel suiker over heen, dit kan na het baken natuurlijk ook maar dan is de kans groot dat het niet goed blijft zitten.

Leg bakpapier op een bakplaat en leg de appelflappen hier netjes op, hierna kan je de appelflappen gaan bakken, in de elektrische oven bak je ze op 225°C, in de heteluchtoven bak je ze op 210°C en in de gasoven op stand 5 of 6, bak ze ongeveer 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Leave a comment