Hot!

Andijvie

Andijvie

Het woord andijvie wordt gebruikt om te verwijzen naar het groene deel van een van een verscheidenheid van bitter smakende planten in de cichorei familie. De drie belangrijkste soorten die worden gebruikt in de culinaire kunsten zijn het andijvie, gekruld andijvie en andijvie.

Belgische andijvie

Belgisch andijvie is een kleine, cilindrische krop sla, waarvan de lichtgele bladeren licht krullende randen hebben. Het is gematigd bitter en groeit net onder de grond in donkere kamers, net als paddenstoelen, om het bleek te houden en zijn delicate smaak te behouden.

Waar is andijvie goed voor?

andijvie wordt vaak omschreven als een groene bladgroente die wordt geleverd in krullende of platte bladvariëteiten, maar dat is niet helemaal waar. Om precies te zijn, is andijvie het type met krullende bladeren, en escarole is die met grotere, plattere bladeren. andijvie, inheems in Klein-Azië en lid van de plantenfamilie Asteraceae, heeft een nauwe verwantschap met andijvie, radicchio en witlof. Frisee is een kleinere variëteit met fijne, kanten bladeren. andijvie is een koel weergewas zoals sla, met een knapperige textuur en een robuuste smaak. De binnenste bladeren zijn zoeter, maar de meer volwassen buitenste bladeren leveren een beetje kick aan de smaakpapillen – op een goede manier. Je zult het vaak vinden in mooie mixen van slagroenen vanwege zijn aantrekkelijke, stroken bladeren. Het blijkt dat andijvie ook voedzaam is. Bij het persen, is het beste om andijvie en andere groenten te mengen voor een zoetere – of op zijn minst meer neutrale – smaak. In salades voegt andijvie een interessante schil toe en kan mals-knapperig als spinazie worden gekookt, als een omhulsel voor vlees of vis. Terwijl de meeste Amerikanen het woord uitspreken als ‘ehn-dive’, geven de verlichte het een Franse draai door het (correct) ‘on-theev’ te noemen. Maakt niet uit. Het is dezelfde smakelijke salade groen – hoewel vrij bleek en exotisch ogende – die voedzame panache kan toevoegen aan bijna elke maaltijd.

Gezondheidsvoordelen van andijvie

Hoewel is geopperd dat een halve kop gehakt andijvie een redelijke portie is, zijn misschien twee kopjes, die slechts 100 gram wegen (vergelijkbaar met een kop gesneden appels), wellicht realistischer. In die twee-kops portie is een indrukwekkende 43 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine A, evenals 35 procent voor foliumzuur en 21 procent voor mangaan. Vitamine A, samen met ß-carotenen, die in het lichaam worden omgezet in vitamine A, werken samen voor een dubbele dosis voordelen voor de ogen. Vitamine A is nodig om de slijmvliezen en huid gezond te houden en beschermt tegen long- en mondkankers. Witloof biedt ook maar liefst 289 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde voor vitamine K in een portie van twee kopjes, wat belangrijk is voor een evenwichtige bloedstolling.

Studies over andijvie

Kaempferol is een flavonoïde die voorkomt in veel eetbare planten, waaronder andijvie. Epidemiologische studies hebben verbanden gevonden tussen de risico’s van kanker en hart- en vaatziekten en de consumptie van kaempferol-rijk voedsel zoals andijvie. En talrijke preklinische studies wijzen uit dat kaempferol “antioxiderende, ontstekingsremmende, antimicrobiële, antikanker-, cardio protectieve, neuro protectieve, antidiuretische, anti-osteoporotische, oestrogene / antioestrogene, anxiolytische, analeptische en antiallergische voordelen verleent.”

Hoewel de studie werd uitgevoerd om de waarde te onderzoeken van het ontwikkelen van kaempferol-gebaseerde medicamenteuze therapieën, is het duidelijk dat dit fytochemisch krachtige kanker bestrijdende verbindingen bevat.

Tags:

Leave a comment