Hot!

Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en de meest bewoonde stad van Nederland. De status van de hoofdstad is dat het onder de grondwet van Nederland is en al is het geen woonplek van de koninklijke familie wat eigenlijk Den Haag is. Amsterdam heeft een populatie van 851,373 midden in de stad en bij de randstad van Amsterdam is het 1,351,587 en rondom Amsterdam is het 2,410,960. Amsterdam ligt in het provincie Noord-Holland het ligt in de westen van Nederland. Maar Amsterdam is dan weer niet de hoofdstad van Noord-Holland dat is Haarlem weer.

Amsterdams naam komt van Amstelredamme die naam komt van Amstel en de afkomst van de stad omdat het rondom grachten en dammen zijn. Het was eigenlijk een klein dorpje in de 12e eeuw een visdorpje met allemaal vissers. Rond de 17e eeuw werd het een handelspost sinds het dichtbij water was waar boten konden komen. Rond de 19e en de 20e eeuw werd Amsterdam groter en groter, de oudste deel van de stad is bij Sloten wat sinds de 9e eeuw leeft.

Wijken

Er zijn 8 wijken in Amsterdam. Centrum ligt natuurlijk in het midden van Amsterdam waar de bekende plekken zijn zoals The red light district, Leidseplein , en dam. Noord is een familie wijk met allemaal woonplekken, je kan het bereiken met veerponden door via centrum met een veerpont naar Noord te gaan. Of een bus pakken via centraal station. Je hebt ook west wat dichtbij centrum is en oost wat paar minuten van Leidseplein is. Zuidoost is bij Bijlmer-arena, en Westpoort is een Industriële Gebied.

Geschiedenis Amsterdam

Amsterdam is eigenlijk een veel jongere stad dan Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Amsterdam kreeg stadsrechten in 1300 of 1306, na de 14e eeuw bloeide Amsterdam meer uit als een stad. Conflict met Spanje, in de 16e eeuw gingen de Nederlanders in opstand tegen Philip 2e van Spanje. De reden van de opstand was dat er belasting kwam en meer regels waar de Nederlanders niet mee eens waren. De revolutie bracht een tachtigjarige oorlog van 1568-1648 wat uiteindelijk Nederland op een zelfstandig land bracht.

Gouden eeuw, rond de 17e eeuw had Amsterdam een goed eeuw, wat de gouden eeuw is genoemd. Het was een van de rijkste steden in de westerse wereld. Want schepen zeilden van Amsterdam naar de Oostzee, waardoor je naar Noord-Amerika, en Afrika kon gaan, het was eigenlijk een internationaal handel plek.

Water

Amsterdam heeft meer dan 100 kilometer kanalen, meeste kan je gewoon met een boot overheen gaan. De drie hoofdkanalen van Amsterdam zijn Prinsengracht, Herengracht, en Keizersgracht. Amsterdam is ook wel vergeleken met Venice, sinds het door 90 eilanden samengebracht is en met meer dan 1200 bruggen.

Nachtleven Amsterdam

Amsterdam heeft een mooi nachtleven het is zo levendig tijdens het nacht leuke sfeer, Amsterdam heeft ook veel cafés, bars, clubs en coffeeshops. Als je plekken wilt waar het levendig is in de nacht moet je naar, Leidseplein, Rembrandtplein, Paradiso, Melkweg en Sugar Factory. Het heeft ook veel restaurants om te eten en er rijden veel nachtbussen vanaf leidseplein om naar huis te kunnen of naar je hotel.

 

 

 

Tags:

Leave a comment