Hot!

Amerikaanse cultuur

Amerikaanse cultuur

De cultuur van de Verenigde Staten van Amerika is voornamelijk Westelijk, maar wordt beïnvloed door Afrikaanse, Inheemse Amerikaanse, Aziatische, Polynesische en Latijns-Amerikaanse culturen. Het heeft ook zijn eigen sociale en culturele kenmerken, zoals dialect, muziek, kunst, sociale gewoontes, keuken en folklore. De Verenigde Staten van Amerika is een etnisch en raciaal divers land als gevolg van grootschalige migratie uit vele landen doorheen de geschiedenis.
De belangrijkste vroege Europese invloeden kwamen uit Engelse kolonisten van koloniaal Amerika tijdens de Britse regering. Door de koloniale banden met Groot-Brittannië die de Engelse taal verspreidden, had de Britse cultuur, het rechtssysteem en andere culturele erfenissen een formatieve invloed. Andere belangrijke invloeden kwamen uit andere delen van Europa, met name Duitsland.
Oorspronkelijke elementen spelen ook een sterke rol, zoals de Jeffersonische democratie. Thomas Jefferson’s notities over de staat Virginia waren misschien de eerste invloedrijke binnenlandse culturele kritiek van een Amerikaan en werd geschreven in reactie op de opvattingen van enkele invloedrijke Europeanen dat de inheemse flora, fauna en mensen van Amerika degenereren.
Amerikaanse cultuur omvat zowel conservatieve als liberale elementen, wetenschappelijk en religieus concurrentievermogen, politieke structuren, risicovrijheid en vrije uitdrukking, materialistische en morele elementen. Ondanks bepaalde consequente ideologische principes (bijvoorbeeld individualisme, egalitarisme en geloof in vrijheid en democratie) heeft de Amerikaanse cultuur verschillende expressies door geografische schaal en demografische diversiteit. De flexibiliteit van de Amerikaanse cultuur en zijn zeer symbolische aard leiden tot een aantal onderzoekers om de Amerikaanse cultuur als een mythische identiteit te kategoriseren, anderen zien het als Amerikaans exceptionalisme.
Het bevat ook elementen die zijn ontwikkeld uit inheemse Amerikanen, en andere etnische culturen – de meest prominente cultuur van Afro-Amerikanen, culturen uit Latijns-Amerika en Aziatische Amerikaanse culturen. Veel Amerikaanse culturele elementen, vooral van de populaire cultuur, hebben zich verspreid over de hele wereld door middel van moderne massamedia.
De Verenigde Staten is traditioneel beschouwd als een smeltkroes. Echter, begonnen in de jaren 1960 en doorgaan in de hedendaagse dag, ontwikkelt het land zich in plaats van culturele diversiteit, pluralisme en het beeld van een saladekom. Vanwege de omvang van de Amerikaanse cultuur zijn er veel geïntegreerde maar unieke sociale subculturen in de Verenigde Staten. De culturele affiliaties een individu in de Verenigde Staten kunnen vaak afhankelijk zijn van sociale klasse, politieke oriëntatie en een groot aantal demografische kenmerken zoals religieuze achtergrond, beroep en etnische groepslidmaatschap.\

Taal

Hoewel de Verenigde Staten geen federaal niveau hebben, hebben 28 staten wetgeving aangenomen die Engelse de officiële taal maakt en wordt de de facto nationale taal beschouwd. Volgens de Amerikaanse Amerikaanse volkstelling 2000 kunnen meer dan 97% van de Amerikanen goed Engels spreken en voor 81% is het de enige taal die thuis wordt gesproken. Meer dan 300 talen naast Engels hebben native speakers in de Verenigde Staten, waarvan sommige door de inheemse volkeren (ongeveer 150 woontalen) worden gesproken en andere door immigranten geïmporteerd.
Spaans heeft officiële status in het gemenebest van Puerto Rico en de staat New Mexico; Spaans is de primaire spreektaal in Puerto Rico en diverse kleinere taalkundige enclaves. Volgens de 2000-sensus zijn er bijna 30 miljoen native speakers van Spaans in de Verenigde Staten. Tweetalige sprekers kunnen zowel Engels als Spaans redelijk goed gebruiken, maar code-switch volgens hun dialoogpartner of context. Sommigen verwijzen naar dit fenomeen als Spanglish.
Inheemse talen van de Verenigde Staten omvatten de inheemse Amerikaanse talen, die worden gesproken over de vele Indiase reserveringen van het land en inheemse Amerikaanse culturele evenementen zoals pow wows; Hawaiiaans, dat officiële status heeft in de staat Hawaii; Chamorro, die officiële status heeft in de Gemenebesten van Guam en de Noord-Marianen; Carolinian, die officiële status heeft in het gemenebest van de Noord-Marianen; En Samoan, die officiële status heeft in het Gemenebest van Amerikaans Samoa. Amerikaanse gebarentaal, die voornamelijk door de doven wordt gebruikt, komt ook in het land voor.
Het nationale dialect staat bekend als Amerikaans Engels, dat zelf bestaat uit tal van regionale dialecten, maar heeft een aantal gedeelde verenigende kenmerken die het onderscheiden van andere nationale varianten van het Engels. Er zijn vier grote dialectgebieden in de Verenigde Staten-het Noorden, het Midland, het Zuiden en het West- en enkele kleinere dialectgebieden zoals die van New York, Philadelphia en Boston. Een standaard dialect genaamd “General American” (analoog in sommige opzichten op de uitspraak die elders in de Engelstalige wereld is gekomen), ontbreekt aan de onderscheidende opvallende kenmerken van een bepaald gebied, wordt ervan uitgegaan dat sommigen ook bestaan; Het is soms regionaal geassocieerd met de vaag gedefinieerde ‘Midwest’.

Film industrie

De Film industrie van de Verenigde Staten, die vaak vaak Hollywood heet, heeft sinds de vroege twintigste eeuw een diepgaande invloed gehad op bioscoop over de hele wereld. Terwijl de Lumiere Brothers over het algemeen gecrediteerd worden met de geboorte van moderne bioscoop, is het een Amerikaanse bioscoop die tot de meest dominante kracht in de industrie is gekomen. De geschiedenis kan in vier hoofdperiodes worden gescheiden: de stille filmtijd, de klassieke Hollywood-bioscoop, New Hollywood en de hedendaagse periode. Acteur James Dean, die in de klassieke Hollywood-tijdperk tot op zijn vroege dood verscheen is, wordt algemeen beschouwd als een Amerikaans cultureel icoon van tienerdissillusie.
Amerikaanse onafhankelijke bioscoop werd in het einde van de jaren tachtig en vroeg in de jaren negentig gewerkt toen een andere nieuwe generatie filmmakers, waaronder Spike Lee, Steven Soderbergh, Kevin Smith en Quentin Tarantino respectievelijk films gemaakt hebben: Doe het juiste ding; Sex, Lies en Videoband; Clerks; En reservoirhonden. Met betrekking tot het regeren, screenen, bewerken en andere elementen waren deze films innovatief en vaak irreverent, spelen ze en tegenspreken de conventies van Hollywood-films. Bovendien hebben hun aanzienlijke financiële successen en overgang naar populaire cultuur de commerciële levensvatbaarheid van onafhankelijke film hersteld. Sindsdien is de onafhankelijke filmindustrie duidelijker gedefinieerd en invloedrijker in de Amerikaanse bioscoop. Veel van de grote studio’s hebben hierbij geactiveerd door dochterondernemingen te ontwikkelen om soortgelijke films te produceren; Bijvoorbeeld Fox Searchlight Pictures.
In mindere mate in de vroege 21ste eeuw werden films die voorheen beschouwd werden als slechts een kleine aanwezigheid in de reguliere film markt, ontstaan ​​als meer krachtige Amerikaanse box office-tekeningen.

Tags:

Leave a comment