Hot!

AFC Ajax

AFC Ajax

Amsterdamsche Football Club Ajax, oftewel AFC Ajax, of simpelweg gezegd Ajax is een Professionele Nederlandse voetbalclub gevestigd in Amsterdam. De club AFC Ajax is vernoemd naar de griekse god uit de mythologie Ajax de grote en is historisch gezien de meest succesvolle voetbal club in Nederland, met wel 33 eredivisie titels en 18 KNVB bekers op hun naam. AFC Ajax zit samen met de clubs Feyenoord en PSV al sinds het jaar 1956 in de eredivisie wat de nederlandse top competitie is voor voetbal op het hoogste niveau. Deze drie clubs worden ook wel beschouwd als de drie beste clubs die de competitie al jarenlang heeft gedomineerd. Dit komt niet alleen door het nooit uitgekikkert worden van de eredivisie, maar ook omdat ze al jaren lang groots presteren.

Geschiedenis van AFC Ajax

AFC Ajax is opgericht in amsterdam op 18 maart in het jaar 1900. De club had al binnen de kortste keren het hoogste niveau van voetbal behaald in het jaar 1911 en had hun doorbraak in het jaar 1917 toen ze de KNVB beker hadden gewonnen. In het seizoen er na werden ze zelfs nationaal kampioen. Zoals al eerder was vermeld is Ajax een van de meest succesvolste clubs geweest in de wereld. Ze stonden namelijk op nummer 7 van Europa in de 20e eeuw en het wereld club team in het jaar 1992.

Stadiums

Ajax zijn eerste stadium was gebouwd in het jaar 1911 en was gemaakt uit hout vandaar de naam “Het Houten Stadion” en heeft in drie andere stadions gevoetbalt tot het jaar 1966. In dat jaar werd het team naar een compleet nieuw veld en stadion genaamd Amsterdam Arena wat gelegen ligt in de bijlmer (amsterdam). Dit stadion werd gebouwd door de gemeente en heeft hun wel 134 miljoen euro gekost om dit neer te zetten en kan ongeveer 52,000 toeschouwers in kwijt. Met een gemiddeld bezoekersaantal van ongeveer 49 duizend.

Rivaliteit Feyenoord

Feyenoord en Ajax zijn aartsrivalen. Elk jaar spelen beide clubs de klassieker, dit is de wedstrijd tussen de teams uit de twee grootste steden van Nederland. In de jaren rondom 1970 zijn Ajax en Feyenoord de enige twee clubs in Nederland die in staat waren om nationale titels binnen te slepen en ook nog eens continentale en zelfs wereldwijde succes te boeken. Een wedstrijd tussen deze twee clubs is een echte meting voor wie nou de beste club is in Nederland. “De klassieker” is de meest bekende rivaliteit in voetbal die zich afspeelt in Nederland en is altijd uitverkocht.

Johan Cruijff

Johan Cruijff de meest bekende voetballer van Nederland en tevens ook bij de club AFC Ajax. Johan Cuijff stond in zijn tijd en nu ook nog steeds bekend als de beste voetballer aller tijden en heeft zelfs drie keer de Ballon d’Or gewonnen in het jaar 1971, 1973 en in 1974. Ook heeft hij nederland van een club die niks is gebracht naar een echte krachtpatser in de voetbal scene. Hij leiden zelfs het nederlands elftal naar de finale van de fifa wereld beker in 1974.

Tags:

Leave a comment