Hot!

Aardappels koken

Aardappels koken

Aardappelen

De meest populaire knolgewas ter wereld. Het is verkrijgbaar in honderden variëteiten, die variëren in grootte, vorm, smaak, kleur en zetmeelgehalte. Aardappelen bevatten 20% onverteerbaar zetmeel, waardoor het op de een of andere manier moet worden gekookt voordat het wordt geconsumeerd. Aardappelen kunnen worden bereid met de meeste gewenste bereidingswijzen. Ze worden ook omgezet in commerciële producten, zoals chips, instant aardappelpuree, ingeblikte nieuwe aardappelen en veel diepgevroren producten, waaronder frites en gevulde gebakken aardappelen.

Gebruiken

Aardappelen worden vaak als bijgerecht voor vlees en gevogelte geserveerd, maar ze worden ook gebruikt als een belangrijk ingrediënt in veel gerechten, zoals stoofschotels, soepen, gegratineerde aardappelen en andere gerechten van het ovenschotel. Ze zijn een belangrijk ingrediënt in het Scandinavische platte brood, Lefse. Sommige soorten zijn beter voor specifieke doeleinden dan andere, zoals rode aardappelen, die het best geschikt zijn om te koken en roodbruine, die het beste zijn om te bakken en te bakken. Ze worden ook omgezet in commerciële producten, zoals chips, instant aardappelpuree, ingeblikte nieuwe aardappelen en veel diepgevroren producten, waaronder frites en gevulde gebakken aardappelen.

Opslagruimte

Bewaar aardappelen op een koele, droge plaats. Ze bewaren bij kamertemperatuur maximaal twee weken en langer wanneer ze bij lage temperaturen worden bewaard. Als aardappelen in een plastic zak worden gekocht, haal ze dan uit de zak en plaats ze in een mand of een ander soort container zodat ze een goede luchtcirculatie hebben. Een papieren zak is beter dan plastic, omdat het plastic vocht vasthoudt. Bewaar niet in de koelkast, omdat de koude temperaturen het zetmeel omzetten in suiker en de aardappel zoet wordt en een donkere kleur krijgt als hij wordt gekookt. Bewaar niet met uien, het gas dat door uien wordt afgegeven, versnelt het verval van aardappelen.

Zoete aardappel

Een knolgewas afkomstig uit Midden-Amerika dat in de VS doorgaans wordt aangeduid als zoete aardappel of yam. Het is gebruikelijk dat voedselwinkels worden weergegeven en dat mensen de zoete aardappel als een garen noemen, terwijl het eigenlijk een zoete aardappel is. In de V.S. verwijst de term yam of zoete aardappel in het algemeen naar de oranje vruchtvlees zoete aardappel die kan worden geëtiketteerd als een Louisiana Yam. Buiten de VS is een yam geen zoete aardappel, maar in plaats daarvan een echte wijnbouwtuber die vochtiger is dan een zoete aardappel. Als de zoete aardappel buiten de VS wordt vermeld, is deze ofwel de witte of gele vruchtvleesvariëteit. De echte zoete aardappel heeft een vorm die langwerpig en aan beide zijden taps toeloopt, of enigszins ovaal met een afgerond uiteinde. De garen is echter meestal een ruwere huid met groente die lang en cilindrisch kan zijn met een taps uiteinde of een korte en ronde vorm kan hebben.

Tags:

Leave a comment