Hot!

White Oleander

White Oleander

White oleander, Nerium oleander, is een grote, bloeiende groenblijvende vaak gebruikt als een informele haag. Snelgroeiende met meerdere stengels, oleanders zijn zeer tolerant ten opzichte van droogte en vergen weinig onderhoud. Oleanders liever warm weer, maar kan temperaturen zo laag als 15 tot 20 graden Fahrenheit bereiken overleven.

Beschrijving

Witte oleanders bloeien vanaf de zomer tot midden herfst met grote clusters van bloemen, en soms dubbele bloemen. Sommige van de dubbele bloei variëteiten zijn geparfumeerd. Bladeren zijn lang en slank, glad en leerachtig. De schors van stengels variëren van lichtgroen tot licht grijs van kleur. De meeste witte oleanders groeien tussen de 8 en 12 meter hoog, maar een paar dwerg cultivars blijven in de 3 tot 5 meter bereik. Bloei komt op nieuwe groei en oleanders vertonen ongeveer 1 tot 2 meter nieuwe groei per jaar.

Aanplant Voorwaarden

Terwijl oleanders voorkeur pH van de bodem in de 6,5 tot 7,5 range; ze goed in alle maar sterk alkalische bodemgesteldheid, mits de grond goed gedraineerd. Planten doen het goed met af en toe een diepe water geven, maar meestal niet graag stilstaand water. Meststoffen en aanvullende voedingsstoffen zijn niet nodig. Oleanders bloeien in de volle zon en kan reflecterende warmte te nemen van muren met zuidelijke blootstelling. Halfschaduw voorwaarden leiden meestal tot oleander planten die mager en slungelige zijn.

Snoeien

Het vroege voorjaar is de beste tijd om de oude groei snoeien van witte oleanders. Degenen die koud weer overleefd kan agressief worden gesnoeid om beschadigde takken te verwijderen. Oleanders teruggroeien snel uit de basis van de plant na het snoeien.

Problemen

Een schimmel ziekte genaamd Botryosphaeria afsterving veroorzaakt takken naar een zwartbruine kleur te draaien als ze sterven. Oleanders zijn vooral gevoelig voor de schimmelziekte na droogtestress of na in de ijskoude temperaturen zijn bevroren. Snoeien terug naar een goede, schoon hout op twijgen verlicht oleanders van afsterving. De belangrijkste plaag voor oleanders is een rups van de zelfde naam. Oranje-rood en 2 centimeter lang, maar een paar kan afval naar oleander bladeren lag in een kwestie van dagen. De planten zullen herstellen, maar kunnen gevoelig zijn voor aantasting door insecten, zoals bladluizen, terwijl heling.

Gevaar

Alle delen van oleanders zijn giftig voor mensen en vee. Het consumeren van een enkel blad is “dodelijk genoeg om een 150-lb. Volwassene te doden”, aldus de Arizona State University. Clemson Cooperative Extension vertelt dat “kinderen zijn vergiftigd door het gebruik van de twijgen als fluitjes.” Buikpijn, overvloedig zweten, zwakte en diarree optreden binnen enkele uren na inname. Sommige mensen hebben zelfs reacties van de huid gewoon van het aanraken van de plant. Oliën bevatten giftige stoffen worden ook uitgebracht als de plant wordt verbrand, met de mogelijkheid van ernstige reacties.

Tags: