Hot!

Wat is gokken?

Wat is gokken?

Gokken (ook bekend als wedden) is het inzetten van geld of iets van waarde (waarnaar wordt verwezen als “de inzet”) op een evenement met een onzekere uitkomst, met als hoofddoel geld of materiële goederen te winnen. Gokken vereist dus dat er drie elementen aanwezig zijn: tegenprestatie (een ingezet bedrag), risico (kans) en een prijs. De uitkomst van de weddenschap is vaak onmiddellijk, zoals een enkele worp met dobbelstenen, een draai aan een roulettewiel of een paard dat de finishlijn overschrijdt, maar langere tijdsbestekken zijn ook gebruikelijk, waardoor weddenschappen op de uitkomst van een toekomstige sportwedstrijd mogelijk zijn. of zelfs een heel sportseizoen.

De term “kansspelen” in deze context verwijst doorgaans naar gevallen waarin de activiteit specifiek is toegestaan ​​door de wet. De twee woorden sluiten elkaar niet uit; d.w.z. een “gaming” -bedrijf biedt (legale) “gok” -activiteiten aan het publiek aan en kan worden gereguleerd door een van de vele spelbesturingsborden, bijvoorbeeld de Nevada Gaming Control Board. Dit onderscheid wordt echter niet universeel waargenomen in de Engelssprekende wereld. In het Verenigd Koninkrijk wordt de regulator van kansspelactiviteiten bijvoorbeeld de Gambling Commission genoemd (niet de Gaming Commission). Het woord gamen wordt sinds de opkomst van computer- en videogames vaker gebruikt om activiteiten te beschrijven die niet noodzakelijkerwijs gepaard gaan met weddenschappen, met name online gokken, waarbij het nieuwe gebruik het oude gebruik als de primaire definitie in gewone woordenboeken nog steeds niet heeft vervangen. “Gokken” is ook gebruikt om wetten tegen “gokken” te omzeilen. De media en anderen hebben de ene of de andere term gebruikt om gesprekken rond de onderwerpen te kaderen, wat heeft geleid tot een verschuiving van percepties onder hun publiek.

Gokken is ook een belangrijke internationale commerciële activiteit, aangezien de legale gokmarkt in 2009 in totaal naar schatting $ 335 miljard bedroeg. In andere vormen kan gokken worden uitgevoerd met materiaal dat een waarde heeft, maar geen echt geld is. Spelers van knikkerspellen kunnen bijvoorbeeld knikkers inzetten, en evenzo spellen van Pogs of Magic: The Gathering kunnen worden gespeeld met de verzamelbare speelstukken (respectievelijk kleine schijven en ruilkaarten) als inzet, wat resulteert in een metaspel met betrekking tot de waarde van de verzameling stukken van een speler.