Hot!

Wat is een autosloperij

Wat is een autosloperij

Een autosloop of autosloperij is een onderneming of terwijl een bedrijf die oude auto’s te verkopen zodat ze van hun bijna onbruikbare auto’s af kunnen komen. Hier kun je auto onderdelen verkopen , je kunt hier ook terecht als je kapotte machines hebt die je wilt verkopen. Ook kun je daarnaast auto onderdelen kopen bij een autosloperij.  De auto’s die hier worden gebracht en verkocht worden sloopauto’s genoemd.  De auto is een sloopauto als de schade niet volledig kan worden gerepareerd of als niemand je auto wilt aanschaffen. Op dat moment heeft de auto geen functie. De autosloopbedrijf gaat dan de auto demonteren , hier worden de auto onderdelen die nog bruikbaar zijn verkocht aan klanten die wel die onderdeel nodig heeft. In Nederland beland een auto gemiddeld na 15 jaar op een autosloop. De levensduur van de auto’s zijn de laatste jaren zeer toegenomen.

De cijfers van een autosloperij

In 2001 kwamen er ongeveer 320.000 auto’s bij de autosloop terecht in Nederland. Hiervan werden er circa 90% verwerkt door de Nederlandse auto recycling. Die recyclen en gebruiken de onderdelen zodat ze nieuwe producten kunnen maken of ze gebruiken de oude onderdelen in auto’s. het systeem van de ARN die gehanteerd werd, had een gevolg in 2001  het gewicht van 86% van alle verwerkte auto’s die hergebruikt werden. De gebruikte onderdelen kwamen voornamelijk uit te autosloperijen vandaan. Er waren circa 2500 autosloperijen in Nederland actief in de jaren negentig. Er hadden circa 850 bedrijven een autosloop vergunning. Hiervan hebben een aantal bedrijven zich aangesloten aan het ARN systeem .  doordat het moeilijk was om een vergunning te krijgen me de strenge voorwaarden , veranderden de autosloperijen zich in andere ondernemingen als bijvoorbeeld het verkoop van alleen auto onderdelen. Dit heeft veel positieve kanten zoals dat mensen hun auto’s hierdoor veel goedkoper konden repareren en een andere positieve kant is dat het beter is voor het milieu.

Het Bijdrage van een verwijdering

Je betaalt een verwijderingsbijdrage als er een nieuwe auto aangeschaft word. Je betaald deze bijdrage tijdens de afgifte van je kentekenbewijs. In 2010 was deze bijdrage € 45,- en in 2018 was dat  € 47,50 en in 2019 was het € 40,-. Uiteindelijk werd het bedrag € 37,50. Deze bijdragen ontvangt het ARN , de ARN betaalt de verwijderingspremie van de demontage van de demonteerde auto’s en daarnaast ook de hergebruikbare materialen voor de autosloperijen. De uitkering kan erg verschillen per auto. Dit komt doordat de gedemonteerde materialen verschillen per gewicht. De autosloperijen berekenen geen kosten door aan de consumenten. Ze ontvangen al geld van de ARN en daarom krijgen de consumenten geen extra kosten. Daarbij is dit een voorwaarden van de ARN. Als een auto meer dan vier wielen heeft moet er een verwijderingsbijdrage betaalt worden. Daarnaast moet het gewicht onder de 4000 kilo zijn van de auto. Dit geldt alleen voor bestelwagens en personenauto’s. de sloopauto’s die ouder dan vijfentwintig jaar zijn worden als cultureel erfgoed beschouwd  daarom,