Hot!

Stoofperen

Stoofperen

Recept stoofperen

De peren die je hebt moet je eerst schillen, als je dat gedaan hebt moet je deze in vier stukken snijden en het klokhuis verwijderen. De Gieser Wildeman peer hoef je alleen maar te schillen en dan kun je de peer zo in zijn geheel in de pan doen en koken. Vroeger in de middeleeuwse tijden kookte men de peer zelfs met de schil eromheen.

Peren stoven

De peren moeten afgespoeld worden onder de kraan en in de een pan gedaan worden zodat ze net onder water zitten. De peren moeten wel op een zo laag mogelijke warmtebron gestoofd worden. Je laat de peren staan tot ze rozerood zijn en zacht worden. Meestal zijn stoofperen al na een uurtje al klaar, maar worden meestal na een uur of drie pas rozerood achtig. Tijdens het stoven moet je af en toe de stevigheid van de peren checken.

Moeten de peren rood van kleur zijn

Het is niet nodig, de kleur van de stoofpeer zegt namelijk vrij weinig over de smaak ervan. Maar we denken altijd dat ze rood horen te zijn. Dat komt omdat het meeste voedsel dat wij koken ook van kleur verandert. Bij rode vruchten komt de kleurveranderingen door de natuurlijke kleurstoffen. Tijdens het kookproces van de peren verandert de zuurgraad en komen deze zuren vrij. Door deze zuren gaan de peren rood kleuren. Als je direct wijn bij de peren in de pan doet gaan deze door en door rood kleuren, als je wijn later toevoegt wordt alleen de buitenkant rood. Dit komt door de zuren die in de wijn zitten.

Stoofperen met steel recept

Als je de echte pure smaak van de Saint Rémy en de Gieser Wildeman wilt behouden, is het belangrijk om een overvloed aan toevoegingen te voorkomen. Als je de smaak wilt veranderen is het aangeraden om alleen een paar eetlepels rietsuiker en een beetje kaneel toe te voegen. Het resultaat zal er zijn, een lekkere zachte peer die sappig en lichtzoet is. Je kunt nog wat kruidnagel en steranijs toevoegen om een kruidig accent toe te voegen.

Benodigdheden 4 St Remy stoofperen, halve liter rode wijn, één kaneelpijpje, twee stuks steranijs, 4 tot 6 kruidnagels en 50 g suiker.

ereidingswijze: Om te beginnen moet je de schil van de peren afhalen, daarna breng je de peren aan de kook met de kaneel, suiker, rode wijn, steranijs en de kruidnagels. Als de peren aan het koken zijn zet je het vuur zo laag mogelijk en dit laten we stoven voor ongeveer anderhalf tot twee uur.

Stoofperen parten recept

 • Benodigdheden:
 • 4 St Remy stoofperen
 • halve liter rode wijn
 • één kaneelpijpje
 • twee stuks steranijs
 • 4 tot 6 kruidnagels en 50 g suiker

Bereidingswijze: Om mee te beginnen breng je alle ingrediënten aan de kook behalve de peren, dit moet je 5 minuten laten staan. In de tussen tijd kun je alvast de peren schillen en in vieren snijden en de klokhuizen verwijderen. Zet dan het pocheervocht van het begin op een lage vuurstand zodat deze net niet gaat koken. Dan is het tijd om de peren toe te voegen en deze gaar laten worden, dit duurt ongeveer 60 minuten. Als dit gedaan is moeten de peren in het vocht afkoelen.

Stoofpeertjes met draadjesvlees

Stoofpeertjes met draadjesvlees, dit is een erg lekker oudhollands herfstgerecht. Dit gerecht wordt bereid met stoofpeertjes, draadjesvlees en een aantal andere ingrediënten. Op een winteravond is dit een ideale maaltijd.

Ingrediënten

 • Om dit gerecht voor 4 personen te kunnen bereiden heb je een aantal ingrediënten nodig. Dit zijn onder andere:
 • – 800 gram doorregen runderlappen
 • – 2 eetlepels witte wijnazijn
 • – 50 gram roomboter – 300 milliliter warme runderbouillon
 • – 2 kruidnagels – 10 sjalotjes
 • – 2 laurierblaadjes
 • – 3 takjes tijm (vers)
 • – 75 gram suiker
 • – 8 stoofperen
 • – Citroensap en citroenschil
 • – 1 kaneelstokje
 • – Zout
 • – Peper

Benodigdheden

 • – 2 pannen, 1 voor het draadjesvlees en 1 voor de stoofpeertjes.
 • – Schilmes

Bereidingswijze

Om het recept stoofpeertjes met draadjesvlees te kunnen bereiden moet je een aantal stappen doornemen:

– Begin als eerst met het bestrooien van de runderlappen met wat zout en wat peper.

– Pak een braadpan om de 50 gram boter erin te verhitten en het vlees bruin aan te bakken.

– Voeg vervolgens de 10 sjalotjes toe bij de runderlappen en schenk ook de warme runderbouillon erbij.

– Voeg daarna de 3 takjes tijm, 2 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en 2 eetlepels witte wijnazijn toe.

– Laat het vocht koken.

– Laat de runderlappen ongeveer 3 uur sudderen totdat het gaar wordt, doe dit door het vuur laag te zetten, dit zorgt ervoor dat het vlees zacht wordt.

– Controleer af en toe of er voldoende vocht zit.

– Breng het op smaak door er wat zout en wat peper bij de jus te doen.

– Bereid ondertussen ook de stoofperen.

– Pak de stoofperen erbij en schil ze, laat de steeltjes wel eraan zitten.

– Pak er vervolgens een pan bij en zet de stoofperen er rechtop naast elkaar in.

– Voeg de citroenschil, de suiker, het citroensap en het kaneelstokje toe en doe er water bij totdat de stoofpeertjes onder staan voor ongeveer de helft.

– Laat de stoofpeertjes koken op een laag vuurtje voor ongeveer 50 minuten.

– Laat ze vervolgens afkoelen of serveer het warm met het vlees.

Ook is dit recept erg lekker met aardappeltjes of rodekool.

Stoofperen in rode wijn

Stoofperen in rode wijn worden meestal gegeten tijdens Kerstmis, het recept is eenvoudig te bereiden en het is ook nog eens lekker. Het wordt meestal gegeten als bijgerecht, maar het kan ook gegeten worden als dessert met bijvoorbeeld ijs. Stoofpeertjes zijn een favoriet bij veel mensen en het is makkelijk te bereiden. Het is belangrijk dat je genoeg stoofperen neemt. Gemiddeld worden er 3 stoofperen gegeten per persoon. Je hebt dus zoals de naam ook zegt ook rode wijn nodig. Het is handig om voor de rode wijn te kiezen met de beste kleur dan voor de rode wijn met de beste smaak. De kleur zorgt voor de mooie kleur die de stoofperen zullen krijgen en dit is erg belangrijk. Rode Merlot of Pinotage is een goede keus voor rode wijn. Ook is het erg lekker om de stoofperen te eten bij een heerlijk vleesgerecht.

Stoofperen in rode wijn bereiden

Het bereiden van de stoofperen in rode wijn is erg makkelijk. De stoofperen moeten als eerst geschild worden, dit moet zorgvuldig gedaan worden, want het is belangrijk dat de stoofperen hun eigen vorm behouden. Het klokhuis moet worden verwijderd uit de stoofpeer. Het steeltje kan erop blijven als je vindt dat het er leuk uitziet. Vervolgens moeten de stoofperen worden gekookt in rode wijn, voor een extra smaakje kan je er ook nog een kaneelstokje en een citroenschil bij toevoegen. Ook kan het gegeten worden met een ingedikt sausje wat bereid wordt door aardappelzetmeel en water.

Ingrediënten

 • De ingrediënten die nodig zijn voor het recept stoofperen in rode wijn zijn:
 • – 15 stoofperen
 • – 875 ml rode wijn
 • – 375 gram suiker
 • En eventueel ook:
 • – Kaneelstokjes
 • – Citroenschil
 • De hoeveelheden van deze ingrediënten zijn nodig voor het recept voor 5 porties.

Recept stoofperen in rode wijn

Om het recept te bereiden heb je een aantal ingrediënten nodig. Voor een recept voor 5 porties heb je minimaal 15 stoofperen nodig, deze moeten geschild zijn, het klokhuis moet er uitgehaald worden en het steeltje moet erop blijven. Ook is er 875 ml rode wijn en 375 gram suiker nodig. Op smaak kan er ook nog kaneelstokjes en citroenschil bij toegevoegd worden. Als eerst moet de rode wijn gekookt worden, dit kan gedaan worden in een grote pan met een laag vuurtje. Doe vervolgens op smaak de kaneelstokjes en de citroenschil erbij en laat het in totaal 5 minuten koken. Na dit gedaan te hebben kunnen de stoofperen in de pan met de gekookte rode wijn. Voeg vervolgens de 375 gram suiker erbij en zet de deksel van de pan er schuin op en laat de stoofpeertjes één of twee uur koken. Na twee uur kunnen de stoofpeertjes uit de pan gehaald worden en apart gelegd worden, ze zijn dan ook klaar om geserveerd te worden. Het is lekker om de stoofperen warm te eten, maar het is ook mogelijk om ze koud te eten. Nadat de stoofperen een aantal uren hebben gestaan zijn ze ook lekkerder van smaak.

Stoofperen compote

Gestoofde peren, zijn een van de gerechten die op tafel komen als andere gerechten zoals: konijn, fazant of haas worden geserveerd, of de rijkere vleesgerechten zoals hazenpeper, stoofpeertjes kunnen ook worden geserveerd naast de draadjesvlees, gestoofd vlees of in combinatie met gekookte aardappelen en word geserveerd in plaats van de groenten.

Stoofpeertjes kunnen worden geserveerd als bijgerecht bij een rundvleesgerecht, of als dessert met wat yoghurt of hangop. Stoofpeertjes zijn makkelijk te maken met cranberrysaus en rode wijn aan de onderkant. Het is ook een heerlijke aanvulling op je kerstdiner. Recept voor stoofpeertjes is als volgt: vier geschilde peren, halve potje cranberrysaus, halve kaneelstukje, een citroenschil, een kop je appelsap en een kwart kopje suiker. Bereidingswijze is: doe de cranberrysaus in een pan en laat hem een beetje opwarmen.

Voeg dan de appelsap toe om de saus te laten verdunnen, dat is omdat de peren zacht zijn, roer dan de suiker erdoor heen, gooi het kaneelstokje erin en plaats dan de peren in het vloeistof. Kook de pan en laat het afdekken. Laat na dit de peren 40 min sudderen en draai de peren af en toe om. Sudder ze niet teveel want je wilt dat de peren heel blijven. Het fruit is zacht dus erg makkelijk te breken. Haal de peren eruit en gooi daarna de saus erover heen.

Tags: