Hot!

Stiergevechten

Stiergevechten

STIERENVECHTEN SPANJE

Stierenvechten in Spanje Stierenvechten is in Spanje heel populair en word ook wel beschouwd als deel van de cultuur in Spanje. Het is geen sport maar een soort uitvoering tussen mens en dier. Dit soort gevechten worden nog steeds uitgevoerd zoals vroeger waar het eerst plaatsvond op pleinen in dorpen. Daaruit zijn stierengevechten ontstaan en word dit nog steeds gedaan in Spanje, maar dan in grote arena’s. Er zijn vele voorstanders van stierengevechten maar er zijn ook mensen in Spanje die hier fel tegen zijn. Bij verschillende peilingen is er als resultaat uitgekomen dat de meerderheid van de Spanjaarden tegen stierengevechten zijn. In Barcelona is er al zelfs een verbod op stierengevechten sinds 6 april 2004. Een aantal jaren daarna is er ook een verbod gekomen in Catalonië. Dit werd beslist in het begin van 2012.

STIERENGEVECHT IN DE ARENA

Tijdens een stierengevecht in Spanje worden er strenge regels gehanteerd. Dit soort gevechten worden vaak aan het einde van de dag gehouden. En vaak in de zomer als het dan warm is dan in de avond. Zo’n stierengevecht moet binnen 20 minuten afgelopen zijn. Er zijn verschillende stappen die doorgelopen moeten worden voordat de stier gedood word. Op zo’n avond zijn ongeveer 6 gevechten en voor elke matador dus 2 gevechten op een avond. Voor de gevechten word er meestal een loting gedaan die bepaald welke matadors tegen welke stier moet vechten. Tijdens het gevecht bepaald meestal een president wanneer alles word gedaan. Zoals wanneer de stier word losgelaten in de arena, hij beslist of de stier wel genoeg aanvallend is anders moet de stier de arena verlaten. Dit is voor de fokkerij een grote vernedering als dit gebeurd. Ook zijn er paard en ruiter die allebei bescherming hebben tegen de stier. Als de stier in een bepaald gebied komt aan de buitenkant van de ring dan kan de ruiter hem met pijlen in zijn nek steken om het te verzwakken.

EINDE VAN HET GEVECHT

Als de stier heel verzwakt is dan gaat de laatste stappen in werking. De matador probeert dan meerdere Banderillas in zijn nek te steken zodat hij laat zien hoe veel moed de matador heeft om zo dichtbij de stier een pijl in zijn lichaam te steken. Daarna gaat hij met zijn rode cape de stier uitdagen om verschillende manoeuvres te doen om het publiek tevreden te houden en om hun te laten fluiten en klappen voor hem. Het publiek gaat dan ook Olé roepen. Als het geluid van de trompet door de arena begint dan is het tijd om de stier te doden. De matador krijgt dan een zwaard tot zijn beschikking die hij tussen de schouders moet steken. Als hij dan de hart raakt dan is de stier heel snel dood. Anders moet hij dit blijven doen binnen de 20 min.

NA HET GEVECHT

Op het moment dat de stier is gedood gaat het publiek als ze tevreden zijn met het gevecht rondzwaaien met witte spullen. Voor een beloning aan de matador. Zo’n beloning is meestal de oren van een stier. Als de matador heel erg door het publiek is gewaardeerd, dan word hij op schouders uit de arena gedragen.