Hot!

Soorten wafels

Soorten wafels

Er bestaan een aantal soorten wafels, de een is krokant en de andere is zacht. Wat onder het rijtje ‘krokante wafels’ valt zijn onder andere:

  • Franse wafel
  • Toastwafel (deze wordt ook weleens ‘eierwafel’ genoemd)
  • Pennywafel
  • Kniepertie
  • Galet

De andere wafels vallen onder het rijtje ‘zachte wafels’ en dit zijn onder andere:

  • Oubliewafel
  • Stroopwafel
  • Gevulde wafel
  • Brusselse wafel
  • Luikse wafel

Dit zijn een aantal soorten wafels, maar er bestaan ook veel andere soorten wafels buiten de wafels die hierboven staan.

Wafels uit Brussel (Brusselse Wafel)

In Brussel zijn wafels ook erg bekend net als hier in Nederland. Het typische aan een Brusselse wafel is de vorm en de grootte ervan, ook is het erg licht. Volgens de meeste mensen is de Brusselse wafel het lekkerst als het nog warm is, ook is het erg lekker door er poedersuiker op te strooien en eventueel ook slagroom. De ingrediënten die in de Brusselse zitten zijn onder andere gist, boter, bloem, melk, eiwit en wat zout.

Luikse wafels (België)

Luikse wafels zijn ook weer een andere soort dan de normale wafels. Dit zijn suikerwafels en deze zijn ook afkomstig uit België, uit de stad Luik om precies te zijn. De Luikse wafels wegen zwaarder dan de normale Brusselse wafels, ook zitten hier suikerkristallen in. Omdat er dus ook suikerkristallen in zitten is de smaak al zoet genoeg en is het niet nodig om er nog wat poedersuiker op te strooien. Ook onderscheidt de Luikse wafel zich van de Brusselse wafel door de vorm, Brusselse wafels zijn rechthoekig van vorm en Luikse wafels zijn gewoonlijk ruitvormig, maar het kan ook ovaal zijn. De Luikse wafels zijn te koop op kermissen, maar ook op braderieën. Ook zijn ze in bepaalde supermarkten te vinden.

Recept wafel

Om een wafel te kunnen bereiden heb je een aantal ingrediënten nodig. Tip: het is handig om eerst alle ingrediënten klaar te leggen voordat je begint. Dit recept is bedoeld voor 6 personen. De ingrediënten die nodig zijn voor het recept:

  • én eetlepel olie
  • Vier eetlepels melk
  • Acht gram vanillesuiker
  • Honderd gram boter
  • Veertig gram suiker
  • Tweehonderdvijftig gram zelfrijzend bakmeel
  • Honderd gram bruine kandijsuiker
  • Eén ei

1. Meng de suiker met de boter, vanillesuiker en een halve theelepel schuimig. Meng vervolgens ook het ei en de melk erin. Pak een kom en zeef daarna het bakmeel erboven. Voeg dit vervolgens langzaam toe bij het botermengel en kneed het met al de kandijsuiker tot een zacht deeg. Vorm dan kleine bolletjes van het deeg.

2. Pak het wafelijzer erbij en vet het in met boter of olie en laat het wachten totdat het heet wordt. Leg vervolgens de deegbolletjes één voor één in de wafelijzer en bak ze ongeveer een anderhalve minuut tot ze bruin worden.