Hot!

Slotenmakers en sloten

Slotenmakers en sloten

Voor deuren bestaan er natuurlijk verschillende soorten sloten, die verschillen in aspecten als draairichting, materiaal van het slot, en de soort deuren waarop het slot gevestigd moet worden. Sloten hebben een hoofddoel, en die is best vanzelfsprekend, namelijk het openen en sluiten van deuren. Ook dienen sloten voor beveiliging.

Welke soorten sloten zijn er?

  • Insteekslot: op houten deuren zijn de insteeksloten vaak te vinden, vervanging van deze sloten is erg eenvoudig. Je kunt een insteekslot gewoon kopen bij een bouwmarkt in de buurt als: Gamma of Hornbach! Bij de montage vindt er een combinatie plaats van een profielcilinder en veiligheidsbeslag.
  • Smal insteekslot: de smalle insteeksloten worden naast de ‘gewone’ sloten veel gebruikt, wel zit er een verschil tussen beide sloten; een smal insteek slot is ondieper en smaller, in plaats van op houten deuren worden deze sloten gebruikt op kunststof en metalen deuren. De smalsloten zijn te vinden bij professionele bouwmarkten.
  • Meerpuntssluiting; Een meerpuntssluiting is een soortgelijke versie van het insteekslot, alleen dan praktischer. Ook biedt dit slot meer veiligheid. Meerpuntssluitingingen bevatten drie, vier of soms zelfs vijf sluitpunten, over de hele deur zijn deze sluitpunten verdeeld. De plaatsing van een meerpuntssluiting is niet zo simpel, het is dus slim om een vakman in te huren.
  • Oplegslot: Kenmerken van deuren met een oplegslot zijn dat ze stomp zijn, en dat de deuren naar binnen draaien. Dit type slot komt niet erg vaak meer voorbij in gebouwen als nieuwbouwwoningen, daarentegen zie je een oplegslot wel nog vaak in oude gebouwen in de grote steden.
  • Espagnolet: de espagnolet sloten sluiten zich van binnen af en komen veel voor op balkondeuren en tuindeuren. Vaak worden ze bediend met een deurkruk die af te sluiten is, dit type slot kan in de deur verzonken zijn, maar zitten er soms ook bovenop. Dit hangt vooral af van of er gekozen wordt voor opbouw- of inbouwespagnoletten. Het vervangen of plaatsen van een espagnolet is niet een eenvoudige klus.
  • Pensloten: In tegenstelling tot cilindersloten werken pensloten met pennen van metaal in plaats van een cilinder. De sleutel van een pen slot is niet kruisvormig, dus niet plat. Het deel van de sleutel dat in het slot gaat, ook wel de baard genoemd, heeft namelijk tanden aan vier kanten. U kunt een pen slot herkennen aan de sleutelingang die kruisvormig is, vaak heeft dit type slot nog een metalen plaatje ervoor.

Wat doen slotenmakers eigenlijk?

Een slotenmaker is jouw redder in nood wanneer je je sleutel kwijt bent en je huis niet meer inkomt. Slotenmakers vervangen sloten, maar openen ze ook wanneer het jou zelf niet lukt. Slotenmakers openen dus deuren voor hun werk. Wel is het verstandig om zorgvuldig een slotenmaker te kiezen waarvan je weet dat die betrouwbaar is.