Hot!

Senegal

Senegal

Geschiedenis Voor de onafhankelijkheid van Senegal

In het huidige gebied van Senegal werd er vanaf de 15e eeuwigheid geconcurreerd op het gebied van handel, door de volgende landen Portugal , Engeland en Nederland. In 1624 werd de eerste handelsgebied gesticht door de Fransen in Senegal. Het eiland Goree was in bezet door de Fransen in 1677, dit gebied was een vertrekpunt van de slavenhandel in Senegal. Onder de leiding van de generaal breidde Frankrijk zijn invloed uit op Senegals vasteland in het jaar 1850. In 1854 werd een kolonie gesticht met de naam de Frans territorium. In 1890 werd de Franse kolonie hernoemd tot Frans- Soedan

Geschiedenis Na de onafhankelijkheid van Senegal

op 20 augustus 1960 werd Senegal onafhankelijk dit kwam doordat ze zich terug gingen trekken. Maar pas op 4 april werd het onafhankelijkheidsverdrag getekend door Frankrijk. Tussen 1981 en 1989 werd een confederatie gevormd tussen Senegal en Gambia met de naam Senegambia.

Senegal na 2000

De belangrijkste problemen in Senegal zijn de corruptie en de economische crisis. Daarnaast was er in Casamance een onafhankelijkheidsbeweging actief. Dit komt doordat de inwoners zich door de Wolof-meerderheid onderdrukt voelden. In september 2003 kwam er een vredesbeperking en een wapenstilstand tot stand. Dat duurde niet lang want , in januari 2004 kwamen er conflicten tussen de rebellen en het leger. In hetzelfde jaar werd er opnieuw officieel een vredesverdrag getekend door de regering en de rebellen.
In 2012 werden er twee verkiezingen gehouden. Deze verkiezingen verliepen zonder enige incidenten. En op 26 maart werd Macky Sall als de nieuwe president verkozen. Youssou N’Dour werd minister van cultuur en toerisme verkozen.

Bevolking van Senegal

in 2017 telde Senegal 14.669.530 inwoners. Jaarlijks groeien de inwoners met ongeveer 3-4% , in 2017 was dit met 2,40%. De leeftijdsverdeling van Senegal is onregelmatig. Meer dan 45% van de bevolking is jonger Dn 14 jaar.( in Nederland is dit ca. 17%). Maar slechts 2% van de huidige inwoners is boven de 60 jaar. De gemiddelde levensverwachting van een Senegalees is ongeveer 62 jaar.
De bevolkingsdichtheid van Senegal is ongeveer 73 inwoners per km2. Momenteel wonen ongeveer 45% van de bevolking in steden. Dakar is de hoofdstad van Senegal en heeft momenteel 3 miljoen inwoners. Kaolack , Ziguinchor en Thiés zijn de daarna grotere steden. De meest grote bevolkingsgroep in Senegal zijn de Wolof’s met circa 42%. Die wonen in grotere steden zoals Thiés en Dakar.

Religie in Senegal

90% van de bevolking is officieel moslim en geloven daarbij in de islam. Hier word niet de Arabische vorm van islam uitgeoefend , waar de belangrijke rol de imam is , maar in Senegal is er een islamitische organisatie. Hier spreken ze van broederschappen waar de grotendeelse Senegalezen tot behoren. De hoofd van deze broederschap staat de Kalief. Hij is de leermeester en de leider (Marabout) die hebben ook een politieke macht en daarbij ook veel bezittingen. Het kan zo zijn dat bij verkiezingen de stemadvies van een Marabout invloed heeft op de uitslag van de verkiezing. Ongeveer 50% van de Senegalese moslims behoren tot de Tidianen broederschap. De president behoort ook tot de Tidianen broederschap. De resterende senegalese moslims behoren tot de Mouriden broederschap. De Mouriden bezitten meer economische en politieke macht dan de Tidianen. Bagdad is de religieuze centrum van de Senegalese moslims.