Hot!

Recepten tomatensoep

Recepten tomatensoep

 Tomatensoep is één van de bekendste soepen die er is, er bestaan veel verschillende soorten en versies van de soep. Tomatensoep wordt vaak gecombineerd met verschillende soorten groente, gehaktballetjes en kruiden. Tomaat is het belangrijkste ingrediënt van de tomatensoep. In het ene recept wordt er gekozen om één bepaald soort tomaat te gebruiken, in het andere recept wordt er voor een mix van verschillende soorten tomaat gekozen.

Je kunt gepureerde tomaten gebruiken, tomaten zonder vel of verse tomaten. In alle gevallen wordt de tomaat uiteindelijk tot een puree gekookt en daarmee gaat men verder aan de slag om de soep compleet te maken. De variaties met tomatensoep zijn eigenlijk eindeloos en de soep kan op veel verschillende manieren worden bereid. Tomatensoep wordt meestal warm gegeten, sommige soepen kunnen echter ook koud worden gegeten. Met name in de Italiaanse keuken zien we veel soorten tomatensoep die zowel warm als koud worden gegeten.

Voedingswaarde tomatensoep per 100 gram

  • 41 kcal
  • 92 gram water
  • 3 gram koolhydraten
  • 1 gram suikers
  • 3 gram vet

Tomatensoep is enorm gezond! De soep is gevuld met belangrijke vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft. Pas op met de dosering van zout, teveel zout is niet goed voor het menselijk lichaam.

Tomatensoep koken

Tomaat is te weinig om een lekkere tomatensoep van te koken. De basis van tomatensoep bestaat ook uit ingrediënten als ui of andere groente. Bouillon, ui en diverse kruiden zijn de belangrijkste smaakmakers van een tomatensoep. Afhankelijk van het recept wordt er ook nog rundergehakt of kip aan de soep toegevoegd. Er hoeft niet per se vlees te worden toegevoegd, er zijn genoeg varianten die voor vegetariërs geschikt zijn. Zorg dat alle noodzakelijke ingrediënten in huis zijn als je aan de slag gaat met tomatensoep. Het is belangrijk dat tomaten goed rijp zijn en vol van smaak. Proef de tomaten eerst rauw voor je er soep van gaat koken. Een waterige tomaat geeft een waterige soep als resultaat. Voeg op het eind van de bereiding altijd verse peper toe, zo wordt de soep lekker pittig en spannender van smaak.


Tomatensoep met balletjes

tomatensoep-met-balletjes

Tomatensoep met balletjes is één van de populairste soepen in Nederland. Je kunt de soep uiteraard kant-en-klaar kopen, maar waarschijnlijk is deze soep vers nog veel lekkerder. De smaak van tomaat en de kleine sappige balletjes zijn favoriet van velen. Hoe maak je deze soep en de heerlijke gehaktballetjes die in deze soep horen? Volg het tomatensoep met balletjes recept en geniet van de smaak van deze ultieme klassieker! We gebruiken een recept waarin meer dan tomaat te vinden is. Belangrijke smaakmakers uit dit recept zijn winterpeen, een klein beetje suiker, peterselie en bouillon om de soep een kruidige en zoute smaak mee te geven. Je kunt verse tomaten voor deze soep gebruiken of Tomatensoep met balletjestomatenblokjes uit blik. De variant met tomatenblokjes uit blik kost een stuk minder tijd en is bijna net zo lekker! We gaan bij dit recept voor de tomatenblokjes uit blik, in plaats van verse tomaat. Heb je nog soep over? Dan is tomatensoep heel geschikt om in te vriezen. Je kunt tomatensoep ongeveer twaalf maanden in de diepvries bewaren.

Ingrediënten

  • 500 gram tomatenblokjes uit blik
  • Een halve winterpeen
  • 1 ui
  • 350 ml runderbouillon
  • Verse kruiden naar eigen smaak
  • 25 gram verse peterselie
  • 100 gram rundergehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel suiker

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van een ui en versnipper de ui met een scherp mes.
  2. Snijd een winterpeen door de midden, maak deze helft schoon en snijd de helft in blokjes.
  3. Verwarm olie in een soeppan.
  4. Voeg de blokjes wortel en de versnipperde ui toe en laat het geheel voor een minuut of twee fruiten.
  5. Voeg een eetlepel suiker toe en laat de suiker smelten. De suiker mag een klein beetje bruin worden, kijk uit dat het niet verbrandt.
  6. Voeg de tomatenblokjes uit blik aan het geheel toe en laat het een minuutje warm worden.
  7. Voeg 350 ml runderbouillon toe, verse kruiden en het grootste gedeelte van de verse peterselie.
  8. Breng de pan met inhoud aan de kook en laat het geheel voor ongeveer een kwartiertje koken.
  9. Gebruik de rest van de peterselie voor in de gehaktballetjes. Rol de gehaktballetjes met een klein beetje peper, zout en het restant peterselie. Draai kleine balletjes en leg deze apart.
  10. Zeef de soep en zorg dat er een egale massa tot stand komt.
  11. Voeg de gehaktballetjes aan de soep toe en breng de soep opnieuw aan de kook.
  12. Laat de tomatensoep met balletjes voor ongeveer 10 minuten koken.
  13. Schenk nu de tomatensoep in soepkommen en voeg er nogmaals een klein beetje peterselie bij.
  14. Voeg peper en zout toe om de tomatensoep lekker op smaak te brengen. Wees vooral niet zuinig met het gebruik van peper, een pittig soepje warmt lekker op.

Tomatensoep is heerlijk als lunch of al voorafje tijdens het diner. Serveer tomatensoep met toast of een stokbroodje met brie. Eventueel kun je geraspte kaas aan de tomatensoep toevoegen om de soep verder op smaak te brengen.

Tags: