Recept 1:
- Tijd: 40 minuten
- Personen: 5
- 2 eetlepels boter
- 1 gele ui
- 2 kg rode kool (ongeveer 6-8 kopjes versnipperd)
- 1 granny smith apple
- 1/4 kopje appelciderazijn
- 1/4 kopje water (of meer indien nodig)
- 1/2 theelepel zout
- Vers gebarsten paprika
Stappen
Stap 1: Snij de ui fijn en voeg de ui samen met de boter toe aan een grote pan. Bak gedurende ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur en wacht tot de uien zacht en transparant zijn. Stap 2: Terwijl de uien aan het bakken zijn, versnippert u de kool en snijdt u de appel in dunne plakjes. Voeg de kool, appel, azijn, water en zout toe aan de pot. Zet het vuur op medium, plaats een deksel op de pan en laat de kool af en toe roeren tot hij zacht is (20-30 minuten, afhankelijk van de gewenste textuur). Als de bodem van de pot begint op te drogen, voeg nog eens 1/4 kopje water toe. Stap 3: Proef de kool en breng de kool op smaak met vers gekraakt peper of meer zout of azijn, indien gewenst. Als u klaar bent met de stappen kunt u heerlijk geniet van de kool, maar u kan er altijd wel wat bij doen, bijv: aardappelen
Tips
1. Kies de beste rode kool door een te selecteren die heel zwaar aanvoelt, helder is en frisse bladeren heeft. Vermijd alles dat opgezwollen bladeren of buitenste lagen heeft verwijderd. 2. Rode kool is heel eenvoudig te bereiden. Verwijder de buitenste bladeren, was ze super goed en snijd ze in vieren stukken, knip de harde centrale kern eraf en hak ze goed fijn. 3.Vergrendel de kleur door azijn toe te voegen bij het koken van rode kool in water. Hierdoor stopt de mooie donkerpaarse tint van het hardlopen. 4.Wees niet te hardhandig met rode kool. Veel van zijn frumpy reputatie komt van het te veel worden gepekeld of gekookt en dat is zonde. Hoewel het een stevige groente is, is het zeker niet onoverwinnelijk. 5. Ga rauw. Vergrendel voedingsstoffen door kool te eten die niet gekookt is in salades. Zorg ervoor dat je het heel fijn snijdt.
Recept 2
Tijd: 20 min personen: 4
Ingrediënten :
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 kleine ui, in plakjes gesneden
- 1/2 rode kool, versnipperd
- 1/3 kopje witte of appelciderazijn, oogbol erop
- 2 afgeronde eetlepels suiker
- 1 theelepel mosterdzaad
- Zout en peper
Stappen
- Stap 1: Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg olie en ui toe in de koekenpan en bak ze 2 minuten. Voeg de kool toe en draai het in de pan, bak het tot hij goed verwelkt is, en doe het voor 3 tot 5 minuten lang.
- Stap 2: Voeg azijn toe aan de pan en draai de kool erin.
- Stap 3: Strooi suiker over de kool en draai het opnieuw. Breng het op smaak met mosterdzaad, zout en peper en reduceer het vuur een beetje.
- Stap 4: Laat de kool 10 minuten doorkoken of tot het klaar is om te gaan serveren, af en toe moet je wel gaan roeren. Na de stappen te volgen kan je serveren en er goed van genieten!
Rode koel roerbakken
Één van de oudste koolsoorten is de rode kool. Rode kool is makkelijk klaar te maken en ook is het heel gezond. Je kunt een rode kool heel het jaar kopen. Je hebt verschillende soorten recepten voor rode kool, zoals een lekkere salade of rode kool als bijgerecht. In rode kool zit veel caloriearm in, er zitten zoals vitamine A, C en K erin. Een echte rode kool vind je pas na het bereiden van de rode kool. De paarse kleurstof verandert door de zuur in rood of roze. Rode kool is een groente dat heel gezond is voor je dagelijkse portie.
Schoonmaken
Je kunt een rode kool niet zomaar eten, je moet het eerst schoonmaken doe dit met lauw water. Hierna kun je de rode kool snijden of schaven ligt aan het gerecht dat je gaat bereiden. Begin met het verwijderen van de buitenste bladeren van de kool. Snij de bol in zes of 4 delen, gebruik hiervoor wel en scherpe mes. Snij de stronk aan de onderkant weg, de stronk kan je niet eten. Nadat je daarmee klaar ben ga je de zes of vier stukken die je in delen hebt gesneden fijnsnijden, je kunt het ook schaven (ligt aan wat je gaat maken). Waar je zeker moet opletten bij het snijden van de rodekool is dat je de kleurstof niet op je kleding krijgt, je kan het namelijk moeilijk wassen.
Ingrediënten
Wat heb je nodig hebt voor het bakken van rode kool?
- 2 eetlepel olijfolie
- Halve spitskool
- 2 appels
- 2 eetlepel mango chutney
Stappen
Schil en snij de ui in smalle dunne ringen. Snij de kool in dunne repen (fijngesneden). Schil de appel. Snij de appel in vier stukken, verwijder het klokhuis van de appel. Bak de ui in een kookpan met olie. Voeg er rode kool en appels erbij toe. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten bakken. Voeg er mango en chutney erbij toe. Laat dit voor 1 of 2 minuten zo bakken, zodat de smaak in de rode kool kan komen.
Recept met kip en noten
Als je toch een ander recept wilt maken, probeer dan rode kool met kip en noten erin. Dit is een supercombinatie die je zeker wilt gaan eten. Wat heb je ervoor nodig?
- Halve rode kool
- Zwarte peper
- 1 theelepel kurkuma
- 1 limoen
- Zeezout
- Handje katjang pedis noten
- Zonnebloemolie
- 2 scharrel kipfilet
- 1 ui
- 2 eetlepel honing
Bereiden
Snij de rode kool in kleine dunnen stukjes, snij de ui helemaal fijn. Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Pak een kookpan en voeg er zonnebloemolie erin en verwarm het. Gooi hierin de kipfilet stukjes erin, voeg er peper en zout erbij toe. Haal de stukjes kip er nu uit de pan. Doe er nu rode kool en kurkuma erbij toe en laat dit even doorbakken. Doe de kip bij de rode kool in de pan, knijp 2 limoenen erbij toe. Voeg er honing erbij toe en als laatste kun je nootjes bij je gerecht toevoegen. Je gerecht is klaar om te kunnen eten.