Quinoa is een plantsoort dat afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het groeit in de steden Ecuador, Colombia en Peri. Quinoa zaad is te vergelijken met graankorrels en de blaadjes ervan met spinazie. De blaadjes ervan worden niet gegeten en de plant kan groeien tussen de zestig centimeter en twee meter hoog. Ook blijft deze plant maar één jaar groeien. In Nederland wordt quinoa gegeten als basis maaltijd net als bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Doordat erin quinoa geen gluten zitten valt het onder de glutenvrije producten, dus het kan gegeten worden door iedereen die hier allergisch voor is.
Voedingswaarde
Quinoa is erg voedzaam en er zit veel eiwit in dus het wordt veel gegeten door mensen die gezond eten en sporten natuurlijk. Ook zit er magnesium in. Quinoa bevat ook mineralen koper, vezels, vitamine E, B-vitamines (B2, B3 en B1) en ijzer. Het calciumpercentage die erin zit is erg laag.
De voedingswaarde van 10 gram quinoa:
Calorieën: 12
Koolhydraten: 2,13 g
Magnesium: 6,4 mg
Kalium: 17,2 mg
Fosfor: 15,2 mg
Ijzer: 0,15 mg
Eiwitten: 0,45 g
Vezels: 0,28 g
Vet: 0,19 g
Waarvan verzadigd: 0,023 g
Gebruik
Quinoa is te vergelijken met rijst. Ook kan ervan quinoa meel of olie gemaakt worden. Als quinoa bereid wordt als rijst moet het twaalf minuten koken voor witte quinoa en vijftien minuten koken voor zwarte quinoa.
Quinoa is erg voedzaam en ook nog eens gezond, dus als je graag wilt afvallen is het een juiste keuze om voor quinoa te kiezen. In quinoa zitten meer eiwitten dan bijvoorbeeld rijst en andere volkorenproducten. Om te afvallen is het belangrijk dat je veel eiwitten eet. Quinoa zorgt voor verzadiging en spijsvertering. De vezels die in quinoa zitten helpen ook bij het afvallen, maar het belangrijkste van quinoa is dat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Dit zorgt voor minder toename van gewicht. Ook verbrand je lichaam meer vet. Quinoa is dus zeker een juiste vervanging van andere graanproducten.
Quinoa met citroen, hennepzaden, tuinerwten en basilicum
Dit gerecht is een heerlijke en gezonde maaltijd die zowel als lunch of als avondeten kan worden geserveerd. Door de goede ingredienten te gebruiken kun je alles wat je over houdt nog makkelijk 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren om later nog te eten.
Quinoa met citroen, hennepzaden, tuinerwten en basilicum
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 25 minuten
- Beoordeling 5 sterren uit 3 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Droge quinoa – 1 kopje
- Water – 2 kopjes
- Tuinerwten – 1 kopje
- Verse fijngehakte basilicum – ¼ kopje
- Gepelde hennepzaad – ¼ kopje
- Olijfolie – 2 eetlepels
- Citroensap – 2 eetlepels
- Mosterd – 2 theelepels
- Ahornsiroop – 1 theelepel
- Zeezout – ¼ theelepel
- Zwarte peper – een snufje
Mexicaanse Quinoa
Deze Quinoa kan als een heerlijk en avontuurlijk avondmaal worden geserveerd. Door de pikante pepers kun je dit heerlijk combineren met cheddar kaas, mais, avocado, salsa, hete saus en nog veel meer typische ingrediënten uit de Mexicaanse keuken! Het gerecht is nooit saai en hoeft nooit hetzelfde te zijn door de vele variaties die hierop kunnen worden bedacht. Daarnaast kan er aan iedere behoefte worden gedacht door de toevoegingen apart te serveren en zo de combinatie aan de eter over te laten.
Mexicaanse Quinoa
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 35 minuten
- Beoordeling 5 sterren uit 2 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Quinoa – 1 kopje
- Olijfolie – 1 eetlepel
- Gehakte ui – ¼ kop
- knoflook, fijngehakt – 1 teentje
- Zwarte bonen , afgespoeld en uitgelekt – 2 blikjes
- Verse koriander – ¼ kop
- Chilipoeder – ¼ theelepel
- Cayennepeper – een snufje
- Verse limoensap – ¼ kopje
- Gesneden sla – 1 kopje
- Zout – een snufje
Rode Quinoa en citrus salade
Deze heerlijke salade is iets steviger van structuur en heeft een iets sterkere smaak door het gebruik van de rode Quinoa. Dit gerecht kan worden geserveerd als een bij gerecht, maar kan tevens goed dienen als een heerlijk hoofdgerecht. De citrus in de salade geeft het een heerlijk frisse teint en past daarom vooral heerlijk op een warme dag!
Rode Quinoa en citrus salade
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 35 minuten
- Beoordeling 3.5 sterren uit 2 beoordelingen
- Personen : 4 tot 6
Ingrediënten
- Rode quinoa – ¾ kop
- Verse limoensap – van 3 stuks
- Agave nectar – 2 theelepels
- jalapeno, ontpit en fijngehakt – 1 stuk
- Gehakte knoflook – ½ theelepel
- Gemalen komijn – ¼ theelepel
- Koolzaadolie – 2/3 kop
- Gehakte koriander – ½ kop plus 2 eetlepels
- Limoenschil – ½ theelepel
- Zeezout
- Cara Cara sinaasappel – 2/3 kop
- In blokjes gesneden, gepelde en schoongemaakte Jicama – ½ kop
- in blokjes gesneden rode ui – ¼ kop
- geroosterde, geschaafde amandelen – ½ kop
Instructies
- Was de Quinoa met een zeef in koud water
- Breng vervolgens 1,25 dl water aan de kook in een pan
- Voeg de Quinoa toe en laat het ongeveer 15 minuten sudderen tot het water volledig is geabsorbeerd
- Haal de pan van het vuur het laat deze voor 5 minuten staan
- Gooi het daarna over in een grote kom en laat het afkoelen
- Meng nu het limoensap, agave nectar, jalapeno, knoflook en komijn in een kom en klop het tot het steviger wordt
- Voeg hier beetje bij beetje de olie aan toe terwijl je blijft kloppen
- Is de vinigrette glad en licht, voeg dan de halve kop koriander en de limoenschil toe en voeg zout toe naar smaak
- Leg de sinaasappels, jicama, uiten, amandelen en de resterende 2 eetlepels koriander in een middelgrote mengkom. Voeg nu ongeveer de helft van de vinaigrette aan toe en meng het nu zacht
- Leg dit mengsel in de Quinoa en besprenkel dit met de resterende vinaigrette en meng het vervolgens grondig. Voeg nog zout toe naar smaak
- Serveer de Quinoa nu in een grote kom en garneer mogelijk nog met amandel schaafsel
Griekse Quinoa salade
Deze heerlijke lichte salade bestaat geeft de heerlijke smaak van gegrilde kip, olijven, munt en feta kaas weer en kan op ieder moment van de dag worden geserveerd, zowel als hoofdgerecht als een fris bijgerecht. De Griekse invloed spreekt door de heerlijke Kalamata olijven en de feta kaas en geven het de heerlijke mediterrane sfeer.
Griekse Quinoa salade
- Voorbereiding : 5 minuten
- Bereidingstijd : 20 minuten
- Beoordeling 4 sterren uit 2 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Quinoa – 225 gram
- Boter – 25 gram
- Chilipeper, zaadloos en fijngehakt – 1 stuk
- Knoflook – 1 teentje
- Extra vergine olijfolie – 1 ½ eetlepel
- Trostomaten, gehakt – 300 gram
- Ontpitte zwarte Kalamata olijven – Handvol
- Rode ui, fijngesneden – 1 stuk
- Fetakaas, verkruimeld – 100 gram
- Muntblaadjes, fijngehakt – een klein bosje
- Sap en de schil van een halve citroen
Instructies
- Was de Quinoa met koud water en een zeef
- Kook de Quinoa vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel het vervolgens met koud water
- Meng ondertussen de boter, peper en knoflook tot het een soort pasta wordt
- Gooi de twee kipfilets met twee eetlepels olie en wat kruiden in een hete grillpan en bak deze 3 tot 4 minuten aan elke zijde tot deze goed gaar zijn
- Leg de kipfilets vervolgens op een bord met een dot kruidenboter erop en zet deze even weg zodat het kan smelten
- Gooi nu de tomaten, ui, olijven, feta en munt in een kom en voeg er vervolgens de gekookte Quinoa aan toe
- Roer deze door met de rest van de olie, citroensap en de schil van de citroen goed en kruid het nog wat naar smaak
- Serveer vervolgens de kipfilet met de Quinoa en geniet van een heerlijke salade!
Quinoa schotel met kikkererwten, snijbiet en krenten
Heerlijke Quinoa schotel met kikkererwten, snijbiet en krenten
Deze maaltijd is een gezonde combinatie die makkelijk en snel kan worden bereid. Als je niet alle ingrediënten tot je beschikking hebt is dat helemaal niet erg! Kijk eens in je koelkast en gebruik de restjes groenten die je nog hebt en voeg deze toe aan het geheel. Deze maaltijd is snel bereid en kan met vrijwel alles worden gecombineerd.
Quinoa schotel met kikkererwten, snijbiet en krenten
- Bereidingstijd : 20 minuten
- Beoordeling 4.5 sterren uit 2 beoordelingen
- Personen : 4
Ingrediënten
- Gedroogde quinoa – 3/4 kop
- knoflook, fijngehakt – 4 teentjes
- Gesnipperd ui – 1 stuk
- Broccoliroosjes – 3 kopjes
- Snijbiet, fijngesneden – 1 bosje
- Kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt – 1 kan
- Gedroogde oregano – 1,5 theelepel
- Hele komijnzaadjes – 1/2 theelepel
- in blokjes gesneden tomaten – 1,5 kopje
- Krenten – 1/4 kop
- Worstjes – 12-16 gram
- Feta kaas
- Olijfolie
- Balsamico azijn
Instructies
- Pak een grote koekenpan en bak de uien, knoflook en broccoli op een middel hoog vuur voor 5 tot 7 minuten tot deze zachter en gaar zijn.
- Voeg nu de snijbiet, kikkererwten, oregano, komijnzaadjes, tomaten en krenten toe aan het geheel en roer deze goed door.
- Haal de pan van het vuur en bak de worstjes met olijfolie en wat balsamico azijn
- Serveer het nu samen met wat feta kaas