Hot!

Paardenraces

Paardenraces

Wat is een paardenrace?

Om te beginnen; wat zijn nou paardenraces eigenlijk? Allereerst worden paardenraces in twee categorieën ingedeeld, namelijk rensport en drafsport.

 • Drafsport: Hierbij word nog onderscheid gemaakt in kortebaandraverijen en lange baan draverijen. De korte baan is 300 meter lang en de lange baan is een parcours van wel 1609 tot 2600 meter, op deze baan worden wedstrijden gereden.
 • Rensport: Bij rensport spreken we over het rijden van een paard in galop, dus met een snellere snelheid dan de drafsport. Hierin zit ook gelijk het grootste verschil tussen de twee sporten. Bij rensport bestaan er verschillende banen, een vlakke baan voor het vlakkebaanrennen (dit word gedaan over een afstand van 2400 meter) en een baan met hindernissen voor het hindernisrennen.
  Hindernisrennen wordt ook weer onderverdeeld in twee subgroepen;
  • Hordenrennen = de obstakels bestaan uit houten kaders van stromatten.
  • Steeple-chases = de hindernissen moeten obstakels voorstellen uit het plattenland, ze worden dus als het ware nagebootst voor op de baan.

Banen voor paardenraces

Paardensporten worden al eeuwen uitgeoefend, en zijn ook al eeuwen een groot spektakel. Niet alleen in Nederland, ook in andere landen zijn de paardenraces erg populair. Hierom zijn er dan ook op verschillende locaties in Nederland banen waar races kunnen worden gehouden. We onderscheiden professionele hippodromen en amateur banen,.
Professionele banen:

 • Renbaan Duindigt: de renbaan ligt in Wassenaar en beschikt over 3 banen, wat speciaal is aan deze locatie is dat dit de enige banen zijn waar rennen speciaal worden ingericht. – — – Drafcentrum PSV-Vooruit Alkmaar: in Noord-Holland is de sport ook erg populair, hier word gereden vanaf eind maart tot begin oktober.
 • Groningen: dit is een van de oudste banen in Nederland, en ligt op een locatie die erg uniek is: midden in het Groningse stadspark. Koersen vinden alleen plaats in de zomer
 • Drafcentrum Wolvega: We spreken van een van de snelste drafbanen over de hele wereld en misschien ook wel de mooiste, draverijen worden wekelijks georganiseerd. Ook uit het buitenland worden hier evenementen georganiseerd, zoals Franse kampioenschap.

Wedden op paarden

Ook in Nederland kun je weddenschappen plaatsen op de paardenrace, dit is ook een belangrijk onderdeel van de hele paardensport. Door te gokken geef je ook financiële steun aan de sport. Er kan worden gewed op verschillende dingen, bijvoorbeeld op welk paard je denkt dat gaat winnen maar ook op de andere plekken kan op worden gewed. Welk paard tweede word, of welke derde eindigt. Uit onderzoek is gebleken dat de kans om te winnen bij een paardenrace net zo groot is als bij andere kansspelen.