Hot!

Opbouw van een stopcontact

Opbouw van een stopcontact

Stopcontacten zijn aangesloten op het lichtnet. Via het lichtnet wordt elektrische energie gedistribueerd via een lagere spanning dan 1000 volt. Dit wordt laagspanning genoemd. Via het lichtnet wordt vrijwel alle elektrische energie verspreidt die de bevolking nodig heeft. Je kan je voorstellen dat hier een gigantische veelheid aan energie wordt verdeeld over alle huishoudens in Nederland. Maar niet alleen de huishoudens moeten van stroom worden voorzien. Ook bedrijven, loodsen, flats en noem maar op moeten allemaal van stroom worden voorzien.
Wanneer je in aanraking komt met de stroom die door deze draden heen gaat word je geëlektrocuteerd. Niet heel gek als je je bedenkt dat heel Nederland wordt voorzien van energie die allemaal door deze draden wordt vervoerd. In het nieuws komt het dan ook wel is voor dat er bijvoorbeeld een luchtballon in die energie draden komt of land en vervolgens in lichterlaaie staat. Dit komt dus omdat er zoveel spanning op die draden staat dat niks en niemand dat overleeft.

Welke stopcontacten zijn er?

Nu je weet dat alle energie die jij dus in je huis krijgt via het lichtnet gevoerd wordt kan je je voorstellen dat stopcontacten aan bepaalde eisen moeten voldoen en er dus ook allemaal verschillende stopcontacten zijn.
Je hebt geaarde en niet geaarde stopcontacten. Om het makkelijk uit te leggen zijn geaarde stopcontacten bestand tegen bijvoorbeeld blikseminslagen. Doordat deze bestand zijn tegen zulke grote krachten komen jouw elektronische appraten bij zo’n blikseminslag niet onder spanning te staan. Ideaal als je er zo over nadenkt! Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen voorzien van geaarde stopcontacten. Simpelweg omdat dit een stuk veiliger is en omdat nieuwbouwwoningen vaak aan elkaar staan als rijtjeshuizen.
In oudere woningen kom je overigens wel is niet-geaarde stopcontacten tegen. Dit komt omdat de wetten in de tijd dat die huizen gebouwd waren anders waren en nog niet over die veiligheidseisen beschikten. Toen was dat allemaal ook nog niet echt nodig. Tegenwoordig is dat dus heel anders en als je er zo over na denkt ook wel een fijn en veilig gevoel!

Binnen- en buitenaansluiting

Tegenwoordig zijn er vandaag de dag veel verschillende stopcontacten aanwezig. De reden hiervoor is dat mensen tegenwoordig ook buiten stroom willen gebruiken in plaats van alleen maar binnen. Want stel je voor hoe fijn het is als je buiten op je lounge set zit en vanaf daar gewoon op je laptop kan werken terwijl die aan het opladen is. Mocht je dit willen doen kan je ervoor kiezen om een verlengsnoer of misschien wel een haspel te gebruiken, maar dit vinden veel mensen toch onhandig.
Een andere oplossing voor een verlengsnoer en een haspel is het plaatsen van een buitenstopcontact. Hoewel binnen- en buitenstopcontacten op elkaar lijken is er uiteraard een groot en belangrijk verschil tussen die 2. Een overeenkomst tussen een binnen- en buitenstopcontact is dat ze vaak beide geaard zijn. Een buitenstopcontact is sowieso geaard, maar het grootste verschil tussen die 2 is dat een buitenstopcontact waterdicht moet zijn.

Tags: