Hot!

Onderhoud vetplanten

Onderhoud vetplanten

Wat is een vetplant?: vetplanten zijn ook wel succulenten. Sucus is een Latijns woord wat sap betekend. Een vetplant houdt water vast en slaat dat op in zijn blad, de stengels en wotrels. Vetplanten komen vaak voor in droge en warme gebieden, ze hebben het opgeslagen water nodig om te overleven. Wanneer je de vetplant dan als binnen plant gebruikt heb je heel veel voordeel met de eigenschappen. Als je de plant dus vergeet water te geven is het geen probleem, ze hebben weinig onderhoud nodig.

Soorten vetplanten:

  • Cactus: cactussen zijn er in heel veel verschillende kleuren en maten. Het maak niet uit waar je ze neer zet, bij het raam in de volle zon of in een donker hoekje. Ze hebben maar 1 keer per maand water nodig om te kunnen overleven.
  • Sansevieria: ze staan bekend als Vrouwentong of Oude Wijventong. Ze hadden hem vooral vroeger in de jaren 70 in de huiskamer staan. Nu zie je hem tegenwoordig weer opduiken. Tegenwoordig heb je ze met grappige sprieten, gele bladeren of zijn ze donker.
  • Rhipsalis: omdat het op een koraal lijkt word het daar naar ook wel vernoemd met de benaming koraalcactus. Het is een plant die goed groeit en hangt. Je hebt veel verschillende Rhipsalissen. Van dun tot dikke bladeren en in donkere en lichte kleuren.
  • Aloe Vera: is de meest bekende vetplant die er is. Het is een geliefde plant, de sappen zijn geroemd door de huidvriendelijke en medicinale eigenschappen. De plant moet je niet direct in de zon zetten, half in de schaduw is perfect.
  • Sedum: er bestaan wel 500 verschillende soorten en worden vooral gebruikt als beplanting van daken. Omdat ze goed tegen droogte kunnen en weinig onderhoud vragen zijn ze er goed voor. Ze kunnen ook gewoon in de tuin geplant worden.

Naast deze vetplanten zijn er natuurlijk veel meer soorten. In de Nederlandse duinen vind je bijvoorbeeld ook nog de Muurpeper. De Aloe Vera en de Sansevieria doen het heel goed in de Nederlandse tuinen. In de milde winter en de zomer. 

Verzorging van vetplanten:

Een vetplant heeft weinig water en aandacht nodig. Let wel op dat je de plant wel water geeft, helemaal zonder water kunnen ze natuurlijk niet leven. Ook niet meteen een emmer met water, maar gewoon genoeg. Als ze te veel water krijgen gaan de wortels rotten. Als de vetplant dood gaat, komt dat door dat de wortels zijn gerot. Je kan het beste gedistilleerd water of regenwater gebruiken. Als de plant gaat verpotten, gebruik dan vetplant aarde. Je kan ook zelf een combinatie maken van aarde en zand. Eventueel nog aangevuld met fijn grind of puinsteen.

Tags: